Vulpile sunt numai coadă, femeile sunt numai limbă

Banner Film Experience

vulpile sunt numai coada femeile sunt numai limbaCine vorbește mai mult, femeia sau bărbatul?

O întrebare veche cu un răspuns pe care îl știe toată lumea. Femeia, bineînțeles!

De-a lungul istoriei  vorbărețele au fost sancționate nemilos! Legarea de scaun și ținerea sub apă până când biata victimă aproape că își dădea duhul, sau băgarea unui căluș în gură și aplicarea unui bețișor despicat pe limbă sunt numai două exemple de cruzime exemplară!

Ca specialist în comunicare, dar și datorită apartenenței la gen, am avut permanent curiozitatea amuzată de a verifica valabilitatea acestui stereotip, pe care înțelepciunea populară l-a rezumat sugestiv: ”vulpile sunt numai coadă, femeile sunt numai limbă”.

 Prin urmare am parcurs rezultatele multor studii.

Ce spun studiile?

Pe scurt, cercetătorii din sfera comunicării și din științele sociale au ajuns la concluzii care mătură prejudecata că femeia verbalizează mai mult decât bărbatul!

La conferințele ce au public mixt, indiferent de proporția femeilor și a bărbaților, aceștia din urmă sunt liderii discuțiilor care urmează după încheierea conferinței. Ei sunt primii care sună când se deschid liniile telefonice, pun cele mai lungi întrebări și adresează cele mai multe comentarii.

Observațiile mele:

De fiecare dată când există o întâlnire, o serată, un eveniment de familie sau de serviciu, de departe bărbații sunt aceia care monopolizează discuția. Ei spun cele mai multe bancuri, vorbesc suficient de tare încât să se audă și la altă masă, formulează cele mai aprige opinii și comentarii îndeosebi dacă-s despre politică și râd cel mai zgomotos!

Interesant la bărbații care vorbesc foarte mult este faptul că nu-și sesizează niciodată situația. Mulți dintre aceștia acuză cu voce tare și ironiile aferente, limbarița consoartei, a colegei de serviciu, a subalternelor dacă le are, a șefei, dacă este subaltern.

În acest sens mi s-a părut extrem de amuzantă o situație, când la o emisiune la care putea participa și publicul, un bărbat din audiență a vorbit atât de mult încât femeile din primele rânduri au început să se foiască vizibil iritate și să-mi facă semne de plictiseală așa încât să le observ.

Despre ce credeți că vorbea bărbatul cu pricina?!? Despre faptul că s-a săturat să audă cum femeile vorbesc incredibil și intolerabil de mult despre subiecte care îl plictisesc de moarte…

În ceea ce mă privește, unii dintre bărbații care fac parte din anturajul meu familial, profesional și social vorbesc, de asemenea, foarte mult! Îngrozitor și îngrijorător de mult vorbesc și cei care sunt chemați pe la emisiuni pe post de oracole atotștiitoare.

În sprijinul concluziei că bărbații vorbesc mai mult când se află în sfera socială, stă și observația că persoanele considerate sufletul petrecerii, cele care spun bancurile fără perdea stârnind aprobarea și simpatia celor prezenți, autorii celor mai neobișnuite informații sau povestiri sunt, cel mai adesea, bărbații.

Dar după ce petrecerea se termină, odată ce cuplul ajunge acasă, cea care va vorbi toată seara, povestindu-și minuțios constatările, va fi femeia!

Personal, cred că bărbații sunt liderii vorbitului în public, în timp ce femeile sunt reginele vorbitului acasă. Bărbații muți la domiciliu, dau vina pe oboseala acumulată peste zi. În același timp, n-ai să auzi niciodată o femeie folosind oboseala ca pretext pentru a nu fi nevoite să vorbească! În definitiv și ele vin acasă după o zi obositoare de muncă…

La nivel simbolic, vorbitul în public și în stil monologal al bărbatului exprimă dorința de afirmare a puterii și identității, precum și a statutului într-o situație dată. Femeile vorbesc pentru ca să-și împărtășească experiențele și sentimentele, pentru a exterioriza trăiri și emoții.

Părerea ta care este? Cine vorbește mai mult?

Incriminată și pe sălile tribunalelor, la divorț, și găsită vinovată pentru destrămarea cuplurilor, dar și pentru problemele din organizații, comunicarea este astăzi o artă.

Practicată de un maestru, va deveni cheia care va deschide orice ușă!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Doina Bontas says:

  Brabatii vorbesc cand se opresc femeile (din vorbit) 🙂

 2. roman ovidia says:

  nu este mereu adevărat că femeile vorbesc mai mult ca bărbaţii, esenţial fiind contextul discuţiei.

 3. Agache Lucica says:

  Nu cred ca femeia vorbeste mai mult decat barbatul.Depinde sunt situatii in care trebuie sa participi la discutii,nu poti sta tacuta undeva intr-un colt,dar lasa ca nici cu barbatii nu ne facem de ras.E adevarat cu bancuri ,cu orice amintiri isi dau drumul la vorba.Noi suntem reginele vorbitului acasa iar barbatii sunt liderii vorbitului in public,asa cum e descris intr-un citat de mai sus.

 4. Goleanu Anisoara says:

  Eu sunt tacuta, sotul vorbeste mult! Exceptie de la regula…

 5. suzana suzy says:

  Într-o biserică de prin părţile noastre, se găsea mai de mult un căpăstru sau un frâu pentru limbile femeilor, ca să le împiedice de a-şi mai cicăli bărbaţii sau vecinii.

 6. Tolea nicoleta says:

  super articol bvv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + 10 =