Pe cât de accesibile la preț pe atât de proteice și hrănitoare, ouăle constituie un aliment de bază în nutriția oricărui om sănătos.
Există câteva caracteristici ale ouălor despre care poate că nu știai. Specialiștii fermei Aviputna, creatoarea brandului de ouă ”Din Ogradă” ne oferă lămuriri:
Ar trebui să căutăm ouăle maro mai mult decât cele albe? Au caracteristici suplimentare?
Atât culoarea cojii cât și a gălbenușului nu are legătură cu aspecte bănuite a fi pozitive. Ouăle maro nu sunt mai bune decât cele albe, iar valoarea lor nutritivă este egală.
Cum știm dacă ouăle sunt proaspete atunci când nu avem indicații de valabilitate pe ele?
Ouăle pot fi mâncate fără probleme timp de o lună de la data producerii lor! Singura condiție este să fi fost ținute la frigider în mod corespunzător.
În același timp, trebuie spus că întotdeauna trebuie să fim atenți dacă ouăle sunt bune de consumat, mai ales dacă nu au fost cumpărate din comerț unde, în mod obligatoriu, ar trebui afișat acest lucru.
Dacă nu sunteți siguri și vreți să verificați dacă oul respectiv este comestibil, introduceți-l într-un vas cu apă rece! Oul care nu este proaspăt se va ridica încet, din cauza bulelor de aer care s-au format în interior. Dacă oul plutește complet, înseamnă că este foarte vechi și nu ar mai trebui consumat. Oul proaspăt va rămâne așezat pe fundul vasului, în apă.
Un alt test ușor de făcut acasă este cel al agitării oului. La un ou proaspăt, atunci când îl vom agita sau scutura în mână vom simți un minim de mișcare în interior. Dacă oul nu este proaspăt, vom simți mișcarea gălbenușului mai puternică, aceasta fiind ajutată de bulele de aer care s-au format în interior.
E adevărat că ouăle de rață și gâscă nu trebuie niciodată consumate crude?
În general vorbind, ouăle nu ar trebui consumate crude, pentru că toate pot conține salmonella! Dar da, ouăle de rață și de gâscă în mod special, pot conține acest bacil gram-negativ care produce, printre altele, diaree severă. Trebuie știut că prepararea termică omoară salmonella și le face mult mai digerabile” – explică specialiștii Aviputna.
Cum rămâne cu colesterolul?
Am adresat această întrebare nutriționistei Eviana Trandafir care ne-a oferit explicațiile următoare: ”În anii 80-90, ouăle au avut parte de publicitate negativă susținută din cauza conținutului lor de colesterol – 210 mg per gălbenuș de ou. La momentul acesta, știința a evidențiat că nu există o relație între consumul de ouă și bolile coronariene.
Gălbenușul de ou nu determină creșterea colesterolului sanguin, ba dimpotrivă, cresc nivelul de colesterol sănătos sau colesterol „bun” – HDL – așa cum este cunoscut în mod obișnuit. Nivelurile mai ridicate de HDL pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, accidente vasculare sau alte probleme legate de sănătate.
Potrivit studiilor, consumul a doua ouă pe zi timp de șase săptămâni poate contribui la creșterea nivelului HDL cu 10%!” – conchide Eviana Trandafir.
Articol scris de Adriana Caranfil