Gonartroza se situează pe locul 2 după coxartroză după gradul de distrugere și potențialul de invaliditate pe care îl are. Dr. Gabriel Ștefănescu ortoped cu peste 15 ani de experiență, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică și endoprotezare articulară, spune că gonartoza este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni osteoarticulare la persoanele cu vârsta mai mare de 55-60 ani.
”Mulți pacienți mă întreabă: ”D-le doctor, pot preveni în vreun fel gonartoza? Mă uit la tata cum se chinuie de mulți ani și sunt îngrozit la gândul că într-o zi voi ajunge și eu așa” sau ”Ambii părinți o au și mă tem să n-o fac și eu! Stă în puterea mea să previn boala? Pot să fac ceva?”
Sunt întrebări firești și mă bucur că există pacienți care vor să-și păstreze calitatea vieții cât mai mult posibil și se îngrijesc din timp. Ca să le răspund tuturor celor interesați de subiectul gonartrozei, pot afirma există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ține cât mai mult la distanță factorii de risc, dar și aspecte ale acestei afecțiuni care nu stau în puterea noastră de a fi modificate. Să le luăm pe rând:
La femei incidența gonartrozei este de 2 ori mai mare decât la bărbați!
Aș dori să încep prin a spune că tulburările endocrine – insuficienţă ovariană, sau menopauza – au fost incriminate recent de către cercetători a fi două dintre cauzele principale ale distrucției cartilajului articular. Acesta e motivul pentru care incidența gonartrozei este de 2 ori mai mare la femei decât la bărbați și de aceea încă de la debutul acestui tip de afecțiuni colaborarea dintre ortoped și endocrinolog va aduce pacientului rezultate bune și durabile. Aceasta este unul dintre factorii de risc care pot fi ameliorați.
Obezitatea alterează grav cartilajul articular! Calculează-ți singur indicele de masă corporală!
Un alt factor de risc care poate fi controlat este obezitatea. E păcătoasă pentru că că are drept consecință nu numai alterarea cartilajului articular, ci și distrucția mecanică, prin supraâncărcarea ponderală şi hiperlaxitatea ligamentară.
Este mult mai greu să slăbești când atingi un grad ridicat de obezitate. De aceea, le spun pacineților mei să-și calculeze regulat indicele de masă corporală, un reper care pune în relație înălțimea cu greutatea. Se pune la pătrat înălţimea pe care o avem, după care împărțim greutatea la acest rezultat. Simplu de tot și perfect lămuritor! De exemplu, dacă sunteți o femeie de 1,68 înălţime și aveți o greutate de 64 de kg, indicele dvs de masă corporală este de 22,69, ceea ce indică o greutate normală.
Dar dacă indicele de masă corporală depășește 27, riscul de a dezvolta osteoartrita genunchiului se triplează, fiind deja vorba despre supraponderalitate! De la un indice de masă corporală de 30 plus, avem de-a face cu diferite grade de obezitate. Acesta este al doilea factor de risc care poate fi prevenit/controlat.
Genunchii de călăreț sau fotbalist predispun la uzură timpurie
Nu poate fi controlată însă diformitatea genunchiului din naștere sau dobândită (genu varum sau valgus) care reprezinta un factor de risc extrem de ridicat! Este vorba de asa-zișii genunchi de fotbalist sau călăreț, în care axa mecanică este deviată în interior, ceea ce duce la gonartroză.
Sporturile de performanță, factor de risc pentru gonartroză
Practicarea sporturilor de performanță reprezintă un alt factor de risc. Așa după cum arătăm în nenumărate articole și interviuri, sporturile de contact – cum ar fi fotbal, rugby, handbal – expun genunchii la traumatisme severe ale ligamentelor! Antrenamentele repetate si competițiile dure și frecvente favorizeaza microtraumatismele. Ca o consecință, la retragerea din sport, avem de-a face cu instalarea osteoartritei, uneori la o vârstă foarte tânără.
Factorii genetici sunt și ei răspunzători pentru gonartroză
Un alt rol importat în determinismul artrozelor, inclusiv al gonartrozei este moștenirea genetică. Din cauza defectelor calitative ale cartilajului articular apare o degenerare prematură, o fragilitate predispozantă, la care se adaugă, de obicei, displazii rotuliene şi femuro-tibiale.
De aceea, dacă unul sau ambii părinți au fost diagnosticați cu artroză, este bine să faceți schimbări imediate în stilul de viață. Până să se instaleze boala! Consultarea specialistului în scop preventiv ajută la inițierea unei monitorizări care cu siguranță va aduce calitate vieții pacientului și va întârzia instalarea afecțiunii. La acest demers este ideal să se adauge practicarea exerciţiilor fizice care îmbunătățesc mobilitatea articulară şi previn atrofia musculaturii periarticulare.
Important este faptul că exercițiile trebuie făcute corect și nu trebuie practicate excesiv!
Și, în final, mai trebuie adăugat că traumatismele – sechele de fracturi, luxaţii, entorse, leziuni de menisc – pot lăsa în urmă leziuni şi dezechilibre osteoarticulare şi capsulo-ligamentare, favorizând apariţia procesului degenerativ de tip artrozic.”
Ce program de consultații aveți? Cum va pot găsi pacienții?
Pacienții și toti cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe pagina mea de facebook, dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro.
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor (oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire/recuperare după un traumatism.
Pacienții care doresc o consultație, dar și cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
- Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
- Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil