În această perioadă a anului este absolut crucial să consumăm substanțe nutritive care stimulează imunitatea. Medicii spun că persoanele care fac SARS CoV 2 nu sunt scutite de răceala sau gripă și că sistemul nostru imunitar trebuie să poată face față problemelor de sezon așa cum se întâmplă de când lumea, pe lângă faptul că pot fi infectate cu noul coronavirus!
Alimentatia este una dintre direcțiile de acțiune ajutătoare. Cu ajutorul specialiștilor vom decela câteva dintre alimentele cu caracteristici deosebite, care fiecare în parte manifestă multiple proprietăți benefice, fiind considerate prin excelență alimente sănătoase. Este bine ca ele să fie prezente constant într-o alimentație echilibrată , mai ales că sunt accesibile din toate punctele de vedere.
Specialiștii ne ajută în acest demers:
Peștele gras, sursă excelentă de omega 3 și vitamina D
Peștele gras este este de mult timp salutat de lumea medicală datorită conținutului ridicat de acizi grași antiinflamatori, omega-3 și vitamina D. Sardinele, somonul, tonul, anșoa, heringul, macroul sunt un astfel de exemplu.
”Omega-3 are o reputație incontestabilă atunci când vine vorba de susținerea funcției cognitive și scăderea tensiunii arteriale, pentru că vine cu aport de potasiu. Peștele gras este și o sursă bună de vitamină D, care ne ajută atunci când avem o imunitate slabă, oboseală și dispoziție scăzută, explică nutriționista Eviana Trandafir. Acest nutrient nu este ușor disponibil în alimentele noastre și, de obicei, trebuie să ne bazăm pe expunerea la soare, lucru greu de atins în lunile de iarnă, perioadă a anului când de obicei imunitatea noastră este scăzută. De aceea dieta este relevantă în acest sens, punctează specialistul.”
Ouăle, sursă completă de proteine!
Specialiștii de la Aviputna, preocupați de educația pentru o alimentație sănătoasă, spun că oul este produsul alimentar cu cei mai bogați nutrienți pe unitatea de volum:
”Să nu uităm că ouăle sunt considerate o sursă completă de proteine, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Sunt exact aceia pe care nu-i putem sintetiza în corp, de aceea trebuie să-i introducem pe cale externă, adică prin alimentație.
Mai mult de jumătate din proteina unui ou se găsește în albuș. Aici mai întâlnim vitamina B6 și B12, o cantitate semnificativă de seleniu, vitamina D, dar și minerale precum zincul, fierul și cuprul. În gălbenuș regăsim vitaminele A, D, E, K, solubile în grăsimi, dar și lecitina. Datorită acestora, dar mai ales a conținutului ridicat în proteine, ouăle contribuie la creșterea imunității, ajutând astfel organismul să lupte cu răceala.”
Usturoiul, un antiinflamator natural care eliberează căile respiratorii
”Pentru ca efectul usturoiului să fie pe deplin pus în valoare, consumă-l crud, alături de câteva legume pline de vitamine, cum ar fi roșiile, sfecla roșie, broccoli și morcovii. Cei cu stomacul sensibil să fie precauți pentru că pot avea un disconfort, ca și cei cu o tensiune arterială mică, deoarece usturoiul este proprietăți hipotensive. El este și un puternic efect antiinflamator natural și eliberează căile respiratorii datorită aromei foarte puternice, prin urmare ne e prieten în lupta cu prevenirea și tratarea răcelilor – afirma Eviana Trandafir, nutriționist, și adaugă:
Pătrunjelul, mai multă vitamina C decât lămâia
Chiar dacă e iarnă, nu uitați de zarzavaturi și mai ales de pătrunjel! Pe lângă aportul bogat de vitamina C – este știut și demonstrat că acesta conține mai multă vitamina C decât lămâia! – pătrunjelul este bogat și în antioxidanți puternici!
Poate fi folosit preventiv, dar și după ce te-ai ales cu o răceală! Personal, ori de câte ori gătesc carne fac o salată orientală numită tabbouleh, pe care am descoperit-o într-o excursie în Liban alături de humus. Inițial nu am crezut că se poate mânca la o singură masă așa o cantitate mare de pătrunjel, dar gustul a încununat argumentul medical al prezenței în cantitate mare a vitaminei C, așa că astăzi este unul dintre alimentele mele favorite și-l recomand cu drag!
Există o listă lungă de alimente care ne sunt de ajutor, dar acestea patru sunt printre cele mai eficiente și trebuie găsită o cale de a le integra zilnic sau cât mai des în dietă!– concluzionează specialistul.
Articol scris de Adriana Caranfil