”Există cancer la animalele de companie – diabet zaharat, SIDA felină, boli de inimă, de piele, de oase, paraziți, boli autoimune – întocmai ca și la oameni, dar și boli specifice animalelor de companie, care nu se întâlnesc la om.
Pentru a avea un patruped sănătos si fericit e nevoie de o strânsă colaborare între proprietarul de animal și medicul veterinar, de aceea e importantă profilaxia bazată pe principii clare: deparazitări interne și externe periodice, vaccinări, alimentație corectă specifică vârstei, rasei, și taliei animalului, și nu în ultimul rând administrarea suplimentelor nutritive animalelor cu nevoie speciale – ne explică în debutul interviului nostru Alina Gilberta Herghelegiu, medic veterinar extrem de pasionat de meseria sa. Aceasta pune accent maxim pe prevenirea bolilor la animalul de companie prin intermediul metodelor naturale, ori de câte ori acest lucru este posibil.
Și este!
Dr. Alina Herghelegiu caută pentru pacienții săi necuvântători cele mai blânde și mai neinvazive metode, folosind, după caz, tratamente bazate pe uleiuri naturale și plante, pe lângă cele alopate, medicamentoase.
De ce e obligatoriu pentru sănătatea animalului tău să vii la consultație?
”Îndată ce ai intrat în posesia unui câine sau a unei pisici, trebuie să programezi o consultație dintr-un motiv simplu – afirmă dr. Herghelegiu – și anume că aceasta are rolul de a-l conștientiza pe stăpânul animalului și întreaga familie, în ce mod ar trebui îngrijit, care sunt punctele slabe ale rasei din care face parte și cum trebuie urmărite în timp manifestarea acestora.
”Ca specialist, la această primă consultație le dau un set complet de sfaturi practice care țin de igienă, profilaxie, vaccinurile care sunt necesare, și chiar lucruri legate de psihologia rasei respective, pe lângă examinarea și evaluarea animalului și asistența medicală completă care se impune, de la caz la caz” – completează interlocutoarea noastră.
Pentru ca prietenii noștri necuvântători să ne bucure cât mai mult cu dragostea lor, este nevoie să-i îngrijim corect și să le oferim un mediu prielnic. Mulți proprietari iau în vacanțe animalele de companie, și uneori nu știu la ce să se aștepte! De exemplu, dacă luați câinele în concediu, la mare, este bine să știți că acesta trebuie protejat de paraziții externi care pot transmite boli foarte grave, cu ajutorul produselor speciale împotriva purecilor, căpușelor și a țânțarilor. De asemenea, pot face insolație, se pot alege cu arsuri pe pernuțe, de la nisipul sau asfaltul fierbinte. În general vorbind, pernuțele se protejează cu creme speciale, căci există așa ceva, iar blana se spală cu un șampon special, hidratant, care nu degresează și nu usucă foarte tare pielea. Hidratarea este importantă când e cald afară, prin urmare animalul trebuie să beneficieze de apă de băut, permanent, adaugă interlocutoarea noastră.
Se recomandă plimbarea pe faleză dimineața și seara în momentele mai răcoroase.
Ajunși în acest punct al discuției consider că este necesară o mențiune specială: rasele brahicefalice – Buldogul englez, Buldogul francez, mopsul, Shitsu, Pisica british, etc, toate suportă foarte greu căldura și nu au voie la mare și la soare! – atrage atenția specialistul.
Profilaxia la animalele de companie
Pacienții mei, chiar dacă nu sunt umani, au nevoie de profilaxie întocmai cum și noi oamenii avem, iar în cazul în care sunt bolnavi este bine să căutăm și alte mijloace de vindecare, pe lângă cele alopate, care să fie blânde, ușor de suportat, și mai ales eficiente pe termen lung.
Mă bucur să constat că stăpânii animalelor salută deschiderea mea personală către metodele alternative de profilaxie și tratament. Acest trend este în creștere continuă la noi în țară și în lume, întrucât se cunoaște toxicitatea medicației alopate și efectele secundare pe care poate să le creeze, nu numai la om, ci și la animale. Din acest motiv, de ani de zile folosesc produsele veterinare ale HOFIGAL, compania cea mai respectabilă și veche de pe piața produselor alternative – și sunt foarte încântată că au o linie de suplimente naturale dedicată animalelor. Nu le folosesc doar pe acestea, ci și pe cele destinate consumului uman, deoarece sunt produse integral naturale, atestate și certificate, care respectă normele de calitate și producție europene.
Spațiul acestui interviu probabil că nu-mi permite să trec în revistă ceea ce am folosit de-a lungul anilor, atât eu cât și familia mea, dar pentru că vorbim despre animalele de companie, aș dori să remarc capacitatea de regenerare și refacere a cel puțin două dintre ele.
În primul rând, coenzima Q10 și uleiul de uleiul de cătină mi-au fost buni aliați de-a lungul anilor mei profesionali. Folosesc coenzima Q 10 în tratamentul pacienților cardiaci, atât la câine cât și la pisică, completat cu omega 3 și 6 vegetal. Uleiul de cătină la pacienții geriatrici îmbunătățește vederea și are multe beneficii, îl recomand pentru imunitatea scăzută și pentru a crește rezistența la infecții. Omega 3 și 6 vegetal este excelent pentru afecțiunile degenerative, dar și la pacienții care au probleme de inimă, dureri de oase, ciocuri pe coloană.
În al doilea rând, pentru animalele cu probleme digestive folosesc cu mult succes Redigest, un produs celebru, de altfel, și printre consumatorii umani. Acesta aduce beneficii certe prin componentele sale enzimatice, asigură protecție ficatului și contribuie la buna funcționare a tubului digestiv și a organelor anexe – punctează dr. Herghelegiu.
La ce să fiți atenți când aveți un animal de companie pe care-l țineți în casă
După o zi grea și lungă la serviciu, este minunat să te întorci acasă unde te așteaptă un prieten fericit să te întâmpine, să se joace cu tine și să-ți ofere dragoste necondiționată. De fapt, beneficiile sunt atât de mari, încât ar merita o discuție separată – sugerează interlocutoarea noastră și adaugă:
Dacă animalele de companie nu sunt îngrijite corect, vaccinate și deparazitate regulat, pot transmite boli atât la adult cât și la copil, dintre care unele chiar severe. De aceea igiena, profilaxia, vizitele la medicul veterinar pentru a i se face vaccinurile și deparazitările periodice, pe de o parte, iar pe de altă parte hrana corectă și mediul adecvat mențin animalul de companie sănătos și fericit!
În ordinea de idei arătată mai sus, aș dori să mă refer la doar câteva pericole și anume: dermatomicoza cauzată de viermii inelați, de orbirea la copil pe care o pot provoca viermii rotunzi frecvent întâlniţi la pisicile care trăiesc în afara spaţiilor închise, viermii cârlig care pot provoca tulburări digestive grave, giardioza care provoacă diaree severă, Campylobacter – o bacterie periculoasă pentru bebeluşi, și lista poate continua. Mai trebuie să știm că și oamenii pot îmbolnăvi animalul de companie, cu viroze sau infecții.
Mamele care vor să rămână însărcinate și au o pisică pe care o țin cu ei în casă, ar fi bine să-i facă acesteia, la veterinar, un test pentru toxoplasmă și chlamidia, ca să fie sigure că nu riscă un avort. Se face în doar 10 minute și le pune pe viitoarele mămici la adăpost de o consecință absolut nedorită – avertizează dr. Herghelegiu.
Închei spunând că este o mare și urgentă nevoie de educație veterinară adecvată. Mi-aș dori să existe mai multe articole, mai multe emisiuni la radio și tv destinate acestui tip de educație. Credeți sau nu, România se numără printre țările din UE cu cei mai mulți iubitori de animale, având cea mai mare proporție de gospodării cu cel puțin un câine sau o pisică. Așa stând lucrurile, este nevoie și de o îngrijire corectă a acestora.
Ceea ce lipsește adesea! Diagnosticăm cu tristețe foarte mulți câini cu paraziți la inimă, în București și împrejurimi, paraziți care sunt transmiși de țânțari. Întrucât analizele pentru stabilirea diagnosticului și tratamentul în sine sunt destul de costisitoare, să ne reamintim că mai bine prevenim decât să tratăm!
Regretele tardive nu pot repara răul făcut, de aceea, cel mai bun lucru este ca stăpânii animalelor de companie să fie conștienți de responsabilitatea lor și să colaboreze cu veterinarul pentru a avea un prieten necuvântător fericit și sănătos!” – a conchis medicul veterinar Alina Herghelegiu, în finalul interviului nostru.
Interviu realizat de Adriana Caranfil