Toată lumea știe cât este de indispensabil oul pentru o bună sănătate. Dar beneficiile acestuia se opresc oare aici? Ce se întâmplă cu cojile de ouă după utilizarea conținutului?
Ei bine, aflați că acestea sunt la fel de utile ca interiorul oului! Sunt beneficii ale cojilor de ouă despre care nu știai, dar care pot fi folosite chiar de azi!
Fiecare strat are vitamine!
Coaja de ou, care de cele mai multe ori e ste aruncată după utilizare, are caracteristici despre care se vorbește rar, dar cunoscătorii le știu.
”Coaja oului sau cochilia are trei straturi separate, pline de vitamine. Stratul calcaros este frecvent utilizat în industria farmaceutică. Membrana cojii de ouă, care este parțial permeabilă, are, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate, indiferent de vârstă, ajutând la refacerea osoasă, articulară precum și a unghiilor” afirmă specialiștii brandului de ouă ”Din Ogradă” , ce aparțin fermei Aviputna.
Același lucru este confirmat și de către nutriționistul Eviana Trandafir, care detaliază:
Coaja de ou, era altădată un aliment popular pentru sănătatea orală și dentară. De asemenea, în popor se știa pe bună dreptate că structura sa formată din proteine și calciu, protejează, sănătatea oaselor, prevenind resorbția osoasă.
Coaja de ou, remediu natural în osteoporoză
Actualmente, coaja de ou este utilizată în multe medicamente de reparare a oaselor și a articulațiilor, fiind și un remediu natural pentru osteoporoză sau dureri articulare. În conținutul multor medicamente recomandate pentru bolile articulare se constată prezența membranei cojii de ouă, despre care studiile spun că accelerează rata de recuperare a bolilor musculare și osoase.”
Sportivii, copii, adulții dar și vârstnicii ar trebui să consume alimente care conțin calciu, coaja de ou fiind o excepțională sursă a acestui mineral indispensabil unei structuri osoase sănătoase.
Cum se face și se folosește coaja de ou?
Eviana Trandafir, nutriționist, explică:
Pulberea de coajă de ou se adaugă la supe sau la preparatele dorite, dar în prealabil trebuie transformată în pulbere. Pentru a ajunge astfel, cojile de la ouăle care au fost folosite se spală foarte bine (atenție, coaja oului poate conține bacteria Sallmonela, deci nu săriți peste această etapă!) se fierb câteva minute, apoi se usucă în cuptorul preîncălzit la 100 de grade. Supravegheați uscarea acestora pentru a nu se arde.
Apoi se macină cu o râșniță de cafea și o depozitați în borcane, pe care le veți ține în frigider. Pudra de coji de ouă pe care o puteți folosi cu ușurință doar presărând-o peste alimente, crește valoarea nutritivă a meselor compuse din supe, ciorbe, pireuri, budinci, etc. Are un gust neutru, prin urmare nu va influența organoleptic mâncarea.
Precauție: având în vedere că există o medie de 800 mg de calciu într-o 1 linguriță de pulbere de ou, utilizați cu moderație această pudră naturală benefică pentru sănătate!” – ne îndeamnă specialistul!
Articol realizat de Iuliana Zamfir