N-am să uit cât oi trăi o întâmplare văzută cu ochii mei în Nigeria, țară în care oamenii sunt nevoiți să facă față unor condiții cu adevărat dure de trai… Un om plin de bube sângerânde pe membrele inferioare a fost vindecat complet, fiind tratat doar cu apă preparată în prealabil cu busuioc!
Oamenii de acolo sunt complet lipsiți de resurse sanitare, așa că trebuie să-și facă din natură supremul aliat! Pentru a se obține această substanță sterilă cu care se tratează întreaga comunitate, o cantitate destul de mare de apă, circa 10-15 metri cubi, se ’’sfințește’’ cu busuioc, plantă considerată sacră în toate culturile lumii.
Pentru a dobândi aceste proprietăți, planta stă la macerat în apă cel puțin 24 de ore! – așa își începe pledoaria pentru busuioc, inginerul chimist Ștefan Manea, deținătorul companiei de produse de sănătate și frumusețe HOFIGAL.
Românii au știut dintotdeauna că busuiocul este o plantă magică și de aceea este și atât de respectată în tradiția creștin ortodoxă, spune Ștefan Manea. Atât de respectată încât la noi nu se nu se folosește în aromatizarea mâncărurilor așa cum se întâmplă în gastronomia mediteraneeană.
Este însă o pierdere și ar trebui să încercăm să aducem busuiocul și în bucătărie, nu numai în dormitoarele noastre așa cum se procedează de secole, pentru că se știa chiar și la nivel empiric că aerisește încăperea, absorbind energia statică, dând un somn bun și liniștitor…
De ce e busuiocul capabil să trateze și să vindece? Pentru că el distruge orice bacterii, nimicește stafilococul auriu și ciuperca aspergilus, aceasta din urmă extrem de periculoasă, întrucât stă la baza unui grup întreg de afecțiuni.
Bine ar fi dacă directorii școlilor în care învață copii ar pune mănunchiuri de tulpini de busuioc în fiecare colț al clasei! În felul acesta ar scădea riscul împrăștierii bolilor contagioase, foarte ridicat în comunitățile de copii. Miroase mult mai bine, este extrem de eficient si pe deasupra și mult mai ieftin decât orice deodorant chimic folosit în prezent pentru parfumarea încăperilor.
Care sunt substanțele care fac din busuioc o plantă atât de combativă?
Adresez întrebarea Ancăi Danielei Raiciu, doctor în științe farmaceutice, care ne citează din fișa acestei plante:
Studiile arată că uleiul volatil de busuioc conține acid cafeic, cineolă, quercitină și aș putea continua această enumerare, dar n-aș vrea ca cititorii noștri să-și pună la încercare memoria reținând denumiri așa de complicate.
O să fac un rezumat, iar acesta este demn de reținut ca să știm de ce este ideal să folosim planta în toate formele sale: ulei, ceai, tinctură, extract, etc.
Să reținem că busuiocul este:
- antiseptic
- bactericid
- antiinflamator
- cicatrizant
- stimulator al sistemului imunitar
- anticancerigen, reducând riscul apariției cancerului stomacal
- antiinflamator
- antioxidant
Cercetătorii de la HOFIGAL au încercat să pună în flacoane și pilule toate aceste calități ale busuiocului. În portofoliul companiei se regăsesc la acest moment: ceaiul de busuioc, uleiul volatil, tinctura, complexul detoxifiant, crema de masaj pentru față și corp. Foarte cerut de către consumatori este săpunul de mâini și de corp cu o aromă senzațională și mă refer la planthigen Q10 cu lavandă și busuioc, cu care este o plăcere să-ți începi sau să-ți închei ziua, sub duș, accentuează specialistul.
Concluzia globală care sumarizează toate calitățile busuiocului este aceea că planta tonifică întregul organism și restabilește emoțiile și bunăstarea fizică.
Folosește busuiocul și în bucătărie ca aromatizant și mirodenie, sau chiar ca ingredient principal al felurilor de mâncare!
Într-un articol viitor, nutriționiștii AQUI AHORA îți vor prezinta rețeta de paste de orez cu busuioc ce te va încânta peste măsură, mai ales că vine la pachet cu multe beneficii pentru sănătate.
Articol scris de Adriana Caranfil