95% din populaţie calcă incorect! Mersul greșit însă duce la probleme ale coloanei, articulațiilor și la schimbarea arhitecturii corporale.
Unii oameni calcă prea apăsat sau prea pe călcâi, ceea ce generează un şoc la nivelul vertebrelor lombare. Alţi oameni păşesc mai mult cu partea exterioară a piciorului sau predominant cu cea interioară.
Dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică spune că o călcătură care se abate de la normalitate lăsată necorectată încă din primii ani de viață, generează la adult nenumărate probleme, dureri și favorizează o serie de probleme din spectrul ortopedic (scolioze, gonartroze, coxartroze, etc). Mai spune că mersul corect presupune o rulare naturală a tălpii şi distribuirea presiunii corpului pe întreaga ei suprafaţă.
Problemele de mers ar trebui sesizate de către părinți când copilul este încă foarte mic și adresate specialistului pentru a stopa o evoluție ulterioară nefavorabilă. În interviul de mai jos ni se oferă multe explicații interesante pentru sănătatea noastră ortopedică.
Să începem cu mult-întâlnitul platfus. Este congenital?
Trebuie spus că cei mai mulți bebeluși se nasc cu platfus, dar talpa piciorului se arcuiește pe măsura trecerii timpului. Totuși, nu de puține ori tălpile rămân plate pe toată durata vieții de adult. De obicei, platfusul nu reprezintă o problema gravă de sănătate, dar situația diferă de la caz la caz. De obicei medicii intervin doar când mersul devine dureros, nu înainte de a se lua unele măsuri de corectare a acestei condiții medicale.
Cum arată platfusul?
În platfus, arcada longitudinală a piciorului, care merge în lungimea tălpii, nu s-a dezvoltat normal și este mai coborâtă sau aplatizată. Unul sau ambele picioare pot fi afectate.
Este dureros? Generează probleme ortopedice?
Nu neapărat! În general pacienții cu platfus au probleme din cauza statului în picioare timp îndelungat, mersului, săritului sau alergatului. Dar cea mai mare problemă pentru ei o generează încălțămintea nepotrivită sau creșterea în greutate. Prin urmare o încălțăminte adecvată și practicarea unor activități sportive de intensitate medie, potrivite condiției acestuia, pot minimiza existența platfusului.
Există adulți care merg mai mult pe vârfuri. E o problemă?
Mersul pe vârfuri este mai degrabă comun copiilor mici în perioada în care învață să meargă. De obicei, după doi ani dispare!
Dacă totuși cel mic continuă să meargă pe vârfuri și după această vârstă trebuie evaluat de ortopedul pediatru pentru tratament.
Părinții constată la copii și degetele îndreptate către interior
A, da, desigur, vorbiți despre anteversie femurală. Este și acesta un lucru comun în copilăria mică. Se numesc degete de porumbel și reprezintă o variație normală a modului în care se aliniază picioarele. Situația durează până la 8-15 luni, atunci când bebelușii încep sa stea in picioare.
La fel de frecvente sunt și deviațiile de ax ale genunchilor în plan frontal, ”genu varum” și ”genu valgum”. Acestea se corectează spontan. Și formele patologice au șansa să se corecteze dacă se administrează un tratament specific precoce.
Aceste deformări dau dureri? Cauzează vreo afecțiune?
Aceste deformări sunt inestetice și produc tulburări de mers. Partea proastă este aceea că dacă nu sunt tratate generează artritele degenerative ale genunchiului la vârsta adultă.
Dar picioarele crăcănate? Pune probleme tipul de mers generat de ele?
Talus Valgus este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului și apare la naștere, din cauza poziționării intrauterine a picioarelor bebelușului. Unul sau ambele picioare se lipesc de gambă. Intervenția făcută încă din primele luni de viață, corectează în aprox. 2-3 luni de tratament talus-valgus-ul. Durata tratamentului se poate prelungi însă și la câțiva ani dacă copilul a început să stea în picioare și să meargă!
Afecțiunea se reliefează încă de la naștere. De obicei, neonatologul face recomandarea către părinți de a duce copilul la ortoped și de aici mai departe către kinetoterapie.
Se recuperează această afecțiune?
100%!
Dacă tratamentul este început din timp și este corect respectat. Oricum, copilul trebuie urmărit în timp, să nu-i revină tendința de a păși către interior.
Ce se întâmplă dacă părinții lasă lucrurile să se corecteze de la sine?
Necorectata postura poate duce modificarea întregului aliniament al corpului. În timp coloana va suferi la modul propriu și la fel și genunchii. Se produc
scolioze la nivelul coloanei, și genu valgum la nivelul genunchiului, adică acestea se aliniază în formă de X. Nu doar copilul, ci și viitorul adult va călca cu talpa spre interior, cu genunchii apropiați și umărul ridicat. Situația generează scolioză și platfus, caz în care bolta plantară se prăbușește cu totul.
De aceea, vizitarea unui ortoped de la primele semne că ceva nu este în regulă cu mersul copilului, ajută la stoparea afecțiunii viitorului adult.
Există anumite recomandări pentru formarea corectă a tălpii?
Da, sigur. Mersul cu picioarele desculțe, în primul rând. Apoi este recomandat mersul pe nisip cu diferite densități și denivelări. Și evident încălțăminte adecvată, comodă, de bună calitate.
Cum ar trebui să fie efectuat un mers corect?
Mă bucur că m-ați întrebat, pentru că mersul este cel mai la îndemână exercițiu pe care îl facem în viață.
Pentru a avea un mers corect capul este drept, privirea orientată înainte, umerii drepţi braţele relaxate. Picioarele trebuie să fie aproape cu vârfurile uşor orientate în afară. Când călcăm şoldurile se mişcă alternativ.
Unde vă pot găsi pacienții pentru o evaluare ortopedică?
Pentru pacienții care se recunosc în simptomele descrise mai sus sau care doresc consult/evaluare ortopedică sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654, pentru programări la Spitalul Medicover București, luni, marți, miercuri, joi între 8-13 și vineri între 15-20.
Interviu realizat de Adriana Caranfil