Și bărbații suferă, nu-i așa? Poate că nu se simt foarte stresați de apariția ridurilor, dar căderea masivă sau totală a părului îi îngrijorează și-i derutează, deoarece chipul se schimbă semnificativ.
Poluarea, lipsa unor minerale esențiale din alimentație, șampoanele și produsele de stilizare abundă în conservanți și substanțe chimice agresive. Firul de păr se degradează încontinuu, mai întâi devine tern și lipsit de viață, apoi cade și nu se mai regenerează.
Ce cauzează căderea părului la bărbați?
”Glumele despre chelioși le fac de multe ori ei înșiși mai ales că auto-ironia este considerată o formă de inteligență! Iar o frunte înaltă, chiar maximum de înaltă este și ea un marker al inteligenței, așa se spune în popor, nu-i așa? Deși cel mai mult mă amuză zicala ”Decât un păr rar, mai bine o chelie deasă” – nu pot să nu empatizez cu bărbații care suferă schimbări majore de look atunci când apare chelia și se simt dezavantajați, descurajați, uneori chiar depresivi – își începe răspunsul dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, la întrebarea noastră: ce cauzează căderea părului la bărbați și cum o putem combate?
Chelia este o problemă foarte des întâlnită la bărbați și nu o constat doar eu uitându-mă pur și simplu pe stradă, ci o spune American Hair Loss Association, care arată că la aproximativ 85% dintre bărbați se constată o subțiere semnificativă a firului de păr până la vârsta de 50 de ani, iar uneori și înainte de vârsta de 21! Alopecia, cum mai ea este cunoscută, nu înseamnă automat că există o problema medicală și nu reprezintă un risc pentru sănătate, dar devine o problemă estetică pentru mulți bărbați.
Dacă în această situație nu sunt implicate anumite caracteristici genetice, atunci atenția poate fi îndreptată spre unele medicamente care conțin prea multă vitamina A, unele boli sau un stres puternic, ori permanent. Lista nu se încheie fără a aminti despre legătura semnificativă între fumat și chelia prematură la bărbați, pe care studiile au evidențiat-o din plin.
Cum se previne alopecia?
De alopecie suferă nu doar bărbații, ci și femeile, cauzele hormonale fiind adânc intricate. Întrucât tratamentele împotriva chelirii pot include efecte secundare și riscuri – și mă gândesc la unele medicamente specifice sau intervenții chirurgicale acum foarte la modă pentru că sunt intens mediatizate – o să ofer alternativă naturală pentru prevenirea alopeciei.
Vorbim, în primul rând, de un scalp sănătos, de aceea vom urmări utilizarea acelor produse de îngrijire care ne revitalizează părul. La fel ca tenul și părul îmbătrânește, aspect care nu e ireversibil dacă folosești de timpuriu produsele naturale, blânde cu părul și care exercită un efect de hrănire și de tonifiere a acestuia.
În acest sens, divizia de cercetare de la HOFIGAL a inovat trei produse cosmetice cu maximum de impact, care însănătoșesc scalpul și creează premisele reconstrucției firului de păr degradat.
Care este rutina de îngrijire a părului cu produse naturale?
Înainte de toate aș dori să accentuez faptul că spălarea zilnică nu este indicată, după cum nici spălarea la mai mult de o săptămână. Prea des înseamnă folosirea prea frecventă a produselor de styling care, în proporție de 99%, sunt pline de substanțe chimice.
Părul se spală blând, la început cu apă foarte caldă, pentru a deschide porii, ceea ce ajută produsele să pătrundă cât mai adânc și să-și desfășoare efectele, în timp ce pentru ultima clătire se folosește apa aproape rece, nu și pe scalp, pentru a închide porii la loc și a-i asigura strălucirea.
În al doilea rând, vorbim de o mini-linie de îngrijire a podoabei capilare, un șampon și un balsam care se folosesc consecutiv, vreme de cel puțin 3-6 luni pentru o regenerare completă.
Mai întâi spală părul cu Șamponul 5 R care conține extract de urzică, muşeţel, mesteacăn și coenzima Q10. O componentă extrem de valoroasă a acestui șampon este brusturele, un fortifiant de excepție al firului de păr.
Acest șampon combate mătreața dacă există, și are rol profilactic în apariția sa, dar consecința directă este aceea de stimulare a creșterii părului. Produce un efect antiinflamator și cicatrizant asupra pielii capului pe care o tratează cu în profunzime și acționează totodată și ca un analgezic.
Apoi aplică balsamul pentru păr cu coenzima Q10, un produs revoluționar pe bază de gemoderivate. Balsamul gândit de cercetătorii HOFIGAL este un produs natural care conține principii active extrase din muguri şi mlădiţe de plantă tânără, într-o concentrație ridicată. Produsul netezește firul aspru și greu de pieptănat, recondiţionează părul degradat şi vopsit și permite realizarea oricărei coafuri, chiar și a uneia spectaculoase.
Pentru stimularea creșterii părului recomand, de asemenea, folosirii loțiunii Chelstop. Se usucă părul şi apoi se frecţionează pielea capului cu loţiune CHELSTOP (1-3 capace). După frecţie se acoperă capul cu un prosop sau cască la cald până dispare efectul revulsiv, ceea ce necesită aproximativ 30 minute. Se usucă părul şi nu se spală decât după 48 ore. Operaţia se repetă din două în două zile. La a 4-a şedinţă, practic oprirea căderii părului este realizată. Pentru întreţinere este necesar să se facă una, două spălări pe săptămână.
Folosind constant această mini-linie de produse obții un păr revitalizat și strălucitor datorită extractelor naturale cu care l-ai hrănit, dar mai ales sănătos! Evident, pentru combaterea îmbătrânirii părului, îngrijirea externă trebuie completată cu produse naturale administrate intern, cum ar fi drojdia de bere cu alfalfa și siliciu organic, spirulină și complexul detoxifiant natural” – ne asigură dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, în încheierea interviului nostru.
Interviu realizat de Adriana Caranfil