Patrimoniu UNESCO din 1993, Matera este anul acesta capitala europeană a culturii.
Numită și ”Citta dei Sassi” – ”Orașul din pietre” – Matera este sculptată în calcar, prin 1950 oamenii locuiau încă în case-grote, săpate în peretele muntelui.
Peisajul este extraordinar, aidoma celui din Capadochia turcească, iar așezarea este dintre cele mai vechi ale lumii, alături de Aleppo din Siria și Gerico din Cisiordania.
Bogăția de comori arheologice și istorice face din Matera un adevărat teatru sub cerul liber, primele mărturii ale civilizației datând în această zonă din perioada paleoliticului.
Din nucleul orașului fac parte casele-grotă, catedrale și biserici rupestre, bazine de apă secrete, ascunse sub piatră, iar străduțele înguste și scările din calcar te conduc spre inima istoriei.
Tocmai de aceea Mel Gibson a ales să filmeze „Patimile lui Hristos” în acest loc sugestiv, decorul antic se potrivea de minune cu ceea ce ar fi trebuit să fie Ierusalimul acum 2000 de ani.
Dar ceea ce atrage turiștii în acest loc este și bogăția simplității gastronomice. Există așa ceva?
Da, este vorba despre nenumărate feluri de mâncare locale realizate cu ingrediente naturale și pregătite în mod tradițional.
De exemplu, aici se poate servi cialledda – un fel de mâncare țărănească, din pâine înmuiată în apă, roșii, ceapă, măsline, cartofi fierți, ouă fierte și flori de câmp.
În boluri din ceramică veți găsi hrănitoarea crappiata – o supă din toate legumele, câte 100 grame din fiecare, adică din fasole, mazăre, alac – o specie de grâu antic – linte, dar și cu ceapă, cartofi și verdețuri.
Pastele servite la Matera sunt specifice Pugliei, regiunea din care face parte orașul, veți găsi în special orecchiete condimentate cu ulei de măsline și amestecate cu broccoli.
Carnea preferată e cea de miel, de oaie, dar și măruntaie și friptură de porc, pregătite pe grătar sau cu sosuri picante din care nu lipsește ardeiul iute.
Dulciurile sunt simple, tarte cu brânză de vaci aromatizată cu vanilie sau cu limoncelo – lichior din lămâie sau strazzate – niște bile dintr-un aluat în care au fost încorporate cacao și coajă de lămâie.
Ceea ce atrage din punct de vedere gastronomic este tocmai gustul simplu al mâncărurilor de odinioară.
Iar oamenii aceștia nu se străduiesc să găsească aceste rețete și aceste ingrediente, pentru că nu s-au îndepărtat niciodată de ele.
Articol scris de Liliana Angheluță