În nenumăratele interviuri de educație medicală ortopedică realizate cu dr. Gabriel Ștefănescu, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, chirurgie ortopedică și traumatologică și endoprotezare articulară am acordat spațiu generos uneia dintre cele mai comune afecțiuni din acest spectru: artroza.
Artroza este afecțiunea articulară cu prevalența cea mai ridicată în rândul populației de peste 55 ani și a doua cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta peste 50 ani. Este o afecțiune cu costuri economice și sociale destul de importante atât la nivel de țară cât și de individ și produce suferință și invaliditate.
Întrucât după vârsta de 50 de ani oricare dintre noi se poate confrunta cu artroza și pentru că populația este deja îmbătrânită, subiectul este de maximă actualitate medicala.
Ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu pentru lămuriri și explicații circumscrise acestui subiect și am obținut interviul de mai jos.
Care sunt zonele corpului în care putem dobândi artroză?
Sunt mai multe localizări preferate ale artrozei. Cea mai frecventă este gonartroza https://drstefanescu.ro/ , care dă durere cronice de genunchi în timpul mersului, mobilitatea fiind limitată iar eventualitatea unei invalidități destul de probabile. În gonartroză cartilajul genunchiului este afectat, producția de lichid sinovial scăzută, frecare pronunțată ”os pe os”, inflamare, umflare, durere. Este etapa în care mobilitatea articulației este amenințată.
O altă artroză este cea cervicală, în care boala se dezvolta local, în zona gâtului, undeva începând cu vârsta de 40 de ani. Acesta devine rigid, iar mișcările capului dificile. Durerea se poate extinde către braț și umăr.
Frecventă este și artroza lombară în care degenerarea apare între vertebrele lombare. De obicei se întâmplă din cauza posturii vicioase, a exceselor sportive etc. Apar durerile in regiunea spatelui, fiind resimțite mai mult atunci când persoana se mișcă sau face antrenamente. Durerea lombară apare doar în timpul mișcării, niciodată în stare de repaus, în momentul în care temperatura se schimba brusc apare disconfortul, iar articulațiile spatelui “trosnesc” la efort fizic. Spondiloza este și ea o artroză care înseamnă degenerarea coloanei vertebrale, din orice cauza, inclusiv și mai ales din cauza vârstei.
O altă artroză frecventă este cea a umărului care apare pe măsura înaintării în vârstă, 50 de ani fiind linia de demarcație din acest punct de vedere. Această afecțiune apare pe un umăr normal dar la care se adaugă factori precum sexul feminin, obezitatea, suprasolicitarea repetată sau hipermobilitatea articulară ce pot grăbi debutul sau evoluția. Sau poate fi o artroză secundară pe fondul unor traumatisme – fracturi, luxații traumatice, tulburări circulatorii, boli congenitale infectioase, metabolice, endocrine, autoimune.
Artroza evoluează progresiv? Fiecare stadiu e mai sever decât precedentul? Ce e de făcut?
Da, evoluează treptat, progresiv!
Primul stadiu este cel incipient, dat de menopauză, mai concret de lipsa de estrogen. O femeie care manifestă semnele menopauzei și care vrea să diminueze durerile și degenerarea produsă de artroză își ia măsuri din timp. Ce înseamnă acest lucru, mai concret? Își alege un medic ortoped bun și se monitorizează permanent cu ajutorul acestuia sau cu colaborarea unei echipe din care fac parte și endocrinologul și medicul de familie. Face screenigul sugerat de specialist, constată problemele și începe un tratament. De obicei, în acest stadiu se recomandă fizioterapia, stretchingul muscular, antiinflamatoarele.
Stadiul 2 se consideră a fi unul mediu spre avansat în care constatăm instalarea unor afecțiuni, fie de coafă rotatorie dacă vorbim de umăr, fie de menisc dacă vorbim de genunchi ș.a.m.d. În stadiul 3 cartilajele sunt degenerate avansat și atunci intervenim cu infiltrații sau intervenții chirurgicale de stabilizare condrală.
Stadiul 4 e cel mai sever și aici avem degenerare avansată. Lichidul sinovial lubrifiant este la maximum de regres, articulațiile se umflă, pot fi calde la atingere și inflamate, la radiografii se constată multe “ciocuri” osoase. Persoanele cu artroza avansată au durere și disconfort accentuate când își mișcă articulația. Durerea este adeseori severa. Din păcate, o spun cu părere mare de rău, poate fi debilitanta și împiedică persoana să își desfășoare activitățile zilnice. Se întâmplă pentru că pacientul s-a neglijat foarte multă vreme și a venit foarte foarte târziu la medic. În stadiul 4 soluțiile sunt de ordin chirurgical de la curățarea cartilajului degradat și a corpilor articulari până la protezare dacă e cazul.
Ca o concluzie a celor de mai sus, adaug mențiunea că nici un pacient nu seamănă cu celălalt, prin urmare tratamentele de mai jos sunt mult mai variate, interschimbabile și și se recomandă strict în funcție de problema cu care vine pacientul. Poate exista un tratament medicamentos pentru reducerea sau eliminarea durerilor articulatiilor sau pentru susținerea refacerii cartilajelor, un tratament chirurgical, kinetoterapeutic sau tratamente alternative pentru refacerea mobilității articulațiilor și întărirea mușchilor, după cum și fizioterapia și masajul pot ocupă un loc important. Nu există boală ci pacient, iar tratamentul are strictă legătură cu persoana.
Cum pot învăța pacienții mai multe despre igiena de viață în această boală și unde vă pot găsi pentru consultații și tratament?
Pacienții și toți cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe virtual pe pagina mea de facebook pe care postez permanent sfaturi de sănătate ortopedică și răspund la întrebările cu caracter general ale pacienților, inclusiv despre diferitele tipuri de artroză, dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro.
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor (oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire/recuperare după un traumatism.
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care au nevoie de o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
- Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
- Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.
Interviu realizat de Adriana Caranfil