Ieşim din iarnă cam ameţiţi, înfriguraţi, cu chef de ceva bun dar mai nou. Avem pofte noi, ca şi cum am vrea toată primăvara-n farfurie şi nu ştim de unde să-ncepem.
Iată o reţetă bătrânească, o făceau ţăranii noştri când iarna se îmbia cu primăvara.
După ce veţi citi ingredientele veţi înţelege de ce:
- 500 grame frunze proaspete de păpădie
- 100 grame costiţă ( ţăranii foloseau şuncă sau carne afumată)
- 2 – 3 linguri de orez
- o lingură de unt
- un ou
- trei linguri de smântână
- oţet şi sare după gust
- trei fire de usturoi verde
Cum se face? Imediat şi foarte simplu
- se taie costiţa în fâşiuţe cât de mici şi subţiri
- se pune untul în cratiţă, se prăjeşte costiţa şi se adaugă imediat firele de usturoi tăiate mărunt
- se călesc împreună şi se adaugă un litru şi jumătate de apă
- se curăţă, se spală şi se taie mărunt frunzele de păpădie
- când apa clocoteşte se adaugă cele 2-3 linguri de orez şi frunzele de păpădie precum şi praful de sare, după gust. Atenţie la sare, e posibil ca şi costiţa să fi fost sărată, mai bine puneţi puţină la început şi eventual adăugaţi la sfârşit.
- se fierbe la foc domol 20 de minute
- se drege cu smântână, ou bătut şi oţet după gust
Nu rămâne altceva de făcut decât să cautaţi prin casă blidul acela de lut pe care l-aţi cumpărat, aşa, să fie, de la o tarabă.
Pentru că unei astfel de ciorbe îi şade bine în vas de lut.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 4,910, Vizualizări azi 1