Nu numai oul are proprietăți excepționale fiind cel mai consumat aliment de pe planetă, ci și coaja de ou, care aduce beneficii celor care au deficit de calciu. Este o metodă naturală de a combate oboseala, rigiditatea musculară, spasmele musculare, modificările bruște de dispoziție, precum și tulburările de memorie.
Coaja de ou le este utilă și celor care suferă de osteoporoză sau au antecedente familiale și vor să întârzie sau să prevină apariția ei.
Pentru a discuta acest subiect am realizat un interviu cu specialiștii Aviputna, prima fermă de găini cu capital integral privat din ţară, apreciată de publicul consumator din Romania pentru calitatea ouălor sale. De asemenea, am solicitat opinia nutriționistului Eviana Trandafir.
Iată ce am aflat:
”Coaja de ou este alcătuita în proportie de 95%, din carbonat de calciu! Pe lângă calciu, aceasta mai conține magneziu, fier, sulf, fosfor, silicon, sodiu, potasiu, aluminiu, zinc, gelatină, colagen și alte 27 de microelemente ce pot fi absorbite de organism. Totodată proteina din coaja de ou este compusă din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina – ne-au explicat specialiștii Aviputna.
½ coajă de ou asigură doza zilnică necesară de calciu!
Nutriționistul Eviana Trandafir adaugă că: ”Doar coaja de la o jumătate de ou asigură organismului doza zilnică necesară de calciu! Consumată regulat fortifică oasele și previne osteoporoza ori îi încetinește evoluția.
Atenție: este indicat a se consuma doar de către cei ce au deficit de calciu dovedit.
Cum se consuma coaja de ou
Încă de la bunicile noastre știm că cel mai bun mod de a consuma cojile de ouă este acela de a le transforma în pudră – ne explică nutriționistul – prin urmare iată cum se prepară:
Se adună cojile de la mai multe ouă care au fost foarte bine spălate în prealabil, se fierb, se usucă și se fac pulbere cu ajutorul unei râșnițe sau blender sau chiar într-un mojar cu pistil.
Unele persoane preferă o altă metodă care este la fel de bună și anume fierb cojile de ou câteva minute, le întind pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, lăsându-le să se usuce perfect. După câteva ore în aceeași zi, sau a doua zi, le coc în cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 10 minute. Apoi pisează cojile și le pun în borcane ermetice ferite de soare.
Ce cantitate este indicat să consumi zilnic?
2,5 grame zilnic! – ne spune interlocutoarea noastră – fie ca atare fie amestecată cu miere și polen. Aceste trei ingrediente se potențează unele pe altele iar rezultatul este excepțional!”
Interviu realizat de Iuliana Zamfir