În multe ţări ale lumii mămăliga e la mare cinste, considerată un aliment important, gătit la zile mari.
În Italia, de exemplu, se pregăteşte şi se aşează în straturi, combinate cu altele de sos de carne şi brânză rasă şi se serveşte ca pe cine ştie ce.
În România şmecherilor, cei care o consumă sunt consideraţi “ţărani”, pare a fi sinonim cu “needucaţi”.
Şi totuşi, în regiunile care-şi păstrează tradiţiile, cum ar fi Maramureş, se menţin şi reţete nemaipomenite care au la bază tocmai mămăliga.
Coleaşa e o “bombă” calorică, dar se poate face şi pentru perioada postului.
Iată reţeta:
- se pregăteşte o mămăligă moale, fiartă-n lapte îndoit cu apă;
- înainte de a închide focul adăugăm cca 100 grame de unt, 100 ml de smântână şi continuăm să amestecăm;
- prăjim în avans bucăţele de carne, cârnaţi sau jumări;
- se unge cu unt o tavă adâncă şi se aşează un prim strat de mămăligă peste care se presoară brânză telemea rasă şi se risipesc bucăţele de carne sau jumări etc;
- se aşează un alt strat de mămăligă şi se repetă operaţia, ultimul strat trebuie să fie de mămăligă peste care se rade brânză;
- se dă la cuptor pentru 10 minute, deasupra se pot face adâncituri şi adăuga ouă.
Varianta de post se poate pregăti cu straturi de ciuperci în sos de roşii, cu curry şi piper sau cartofi prăjiţi, condimentaţi cu usturoi, pentru un gust mai puternic.
Este liber fiecare să-şi completeze straturile după gust şi după pofte. Atât timp cât mămăliga moale se va aşeza însă în tavă în acest fel se va numi, simplu şi tradiţional, coleaşă.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: gateste-cu-suflet.com