Asta-i clar. În România salariul minim e de 900 Ron.
Cum să trăieşti cu echivalentul a 200 euro când preţurile la alimente sunt la fel ca-n ţările în care salariul e de peste 1000 euro?!
De mâncat, însă, trebuie să mâncăm!
Piaţa trebuie să o facem! Şi asta-i clar!
Ce cumpără însă românii mai mult şi mai mult?
Coca – Cola şi ţigări.
Multă pâine, mulţi cartofi, multă bere şi telemea!
Puţinul pe care-l avem îl cheltuim aiurea.
Şi, deseori, aruncăm mult din ceea ce ne rămâne.
Aici, departe de ţară, am văzut altceva: nu se aruncă nimic, toate resturile de mâncare se păstrează în caserole, în frigider şi pot reprezenta o cină, alături de câţiva dovlecei săltaţi rapid în tigaie.
Pâinea, chiar dacă e tare, se moaie niţel şi se adaugă într-o salată de roşii.
Se consumă multe verdeţuri, iar fructele nu lipsesc din nici o casă.
Ştiu, unii vor spune: de unde bani de fructe?
Să ne întrebăm mai întâi de unde avem bani de bere sau de băuturi gazoase, cum de ne permitem să cumpărăm tot felul de sărăţele şi de chips-uri în loc să luăm un kg de făină integrală și să facem noi ceva în casă.
Risipim, aruncăm pe apa Sâmbetei puţinul pe care-l avem.
Odată, demult, începusem să scriu pe un caiet cumpărăturile făcute. Eram tânără gospodină şi voiam să văd singură pe ce dădeam banii. Vă spun doar că m-am ruşinat după doar două săptămâni.
Încercaţi să faceţi lista asta: după o perioadă, adunaţi banii daţi pe categorii de alimente şi veţi vedea singuri cât anume aţi cheltuit pe brânzeturi, pe verdeţuri, pe produse făinoase, pe cola și chipsuri cu toate aromele, pe dulciuri… Dacă tot luați dulciuri, alegeți-le după sfaturile nutriționiștilor. Corpul vă va mulțumi, răsplătindu-vă cu o stare de bine.
Cu puțină atenție veți descoperi singuri unde anume greşiţi şi sunt sigură că veţi încerca să restabiliţi un echilibru. Nu e greu, mai ales că știm cât de importantă este alimentația pentru o viață sănătoasă.
Sau, mai simplu: uitaţi-vă cu ochi critic, înainte de a merge la casă, la coşul plin cu cumpărături: dacă le descoperiți pe cele inutile și știți că sunt nesănătoase, duceţi produsele înapoi pe raft!
Va fi la început un simplu gest, apoi va deveni un stil de viață!
Articol scris de Liliana Angheluță