Unii oameni sunt mai sensibili, mai introspectivi, analizează vorbele şi comportamentul celor din jur mai mult şi pun la suflet totul.
Şi caută mereu să schimbe ceva în bine, să-i înveţe pe ceilalţi că nu aşa se face, ci altfel. Nu-i nimic rău în asta, o parte reuşesc să amelioreze anumite purtări ale celorlalţi, dar cu ce preţ?
Supărările sunt un stres care macină sănătatea fără să ne dăm seama. Încărcările emoţionale negative ne tulbură şi ne transformă în oameni posaci, iar viaţa e atât de scurtă ca s-o pierdem aşa!
Plus că mai e nevoie de energie şi la împăcări, iar discuţii, confruntări şi încercarea de a scoate în evidenţă că noi am avut dreptate.
Dreptatea asta ne omoară! Ni se pare că cei din jur au ceva cu noi, că nu ne respectă îndeajuns, că orice vorbă este spusă ca să ne atace. Şi ne supărăm.
Aveam o prietenă care, la orice oră aş fi întâlnit-o sau de câte ori vorbeam la telefon, nu făcea altceva decât să-mi povestească supărările ei. Multe dintre ele erau vechi, treburi cu cumnata, cu nepoţii, probleme cu munca, supărări pe colege şi oftaturi neputincioase. La supărările vechi adăuga altele noi şi nu se termina niciodată starea negativă de spirit.
Cum se poate ieşi dintr-o astfel de spirală?
Prin autocontrol şi conştientizarea faptului că ne facem singuri rău, că minăm o relaţie, că săpăm gropi în care cădem singuri. Ideal este ca seara să scriem pe o foaie ce anume ne-a supărat în acea zi şi de ce. În felul ăsta ne eliberăm, apoi ardem foaia ca şi cum am arde supărările.
E important să-nvăţăm să lăsăm câteva secunde sau minute să treacă în momentul în care ni se pare că suntem atacaţi într-un fel sau altul. Trebuie să exersăm tăcerea, să ne abţinem să reacţionăm imediat şi apoi să vizualizăm că o posibilă ceartă iscată de supărare e mai periculoasă. Nu în toate cazurile e valabil, nu te poţi abţine mereu şi nici nu e sănătos, dar foaia de hârtie pe care scrii şi meditaţia asupra zilei te vor ajuta să cerni, să vezi care lucruri sunt importante şi care nu.
Fiecare minut al vieţii noastre este important şi tocmai de aceea ar trebui folosit în armonie. Iar a fi sau a nu fi supăraţi este o decizie care poate fi luată, puterea e la noi.
Doar noi putem hotărî cum alegem să ne trăim viața.
Articol scris de Liliana Angheluță