Cum consumatorii din România încep să prefere în număr din ce în ce mai mare hrana sănătoasă şi produsele obţinute natural, producătorii trebuie să se conformeze. În această situaţie se află şi administratorii firmei Aviputna, care au înţeles că trebuie să profite de oportunitatea creată de fondurile europene nerambursabile pentru a-şi creşte afacerile.
Ca urmare, beneficiarul proiectului, societatea Aviputna, a considerat că pentru a se menţine pe o piaţă în schimbare, este necesară o investiţie de creştere a găinilor ouătoare într-un mediu cât mai apropiat de cel natural. Investiţiile realizate prin proiect contribuie la obţinerea unui ou apropiat din punct de vedere calitativ de cel obţinut în gospodărie, având în plus siguranţa alimentară absolută.
Gustul oului şi a spectul sunt similare cu cele ale ouălor crescute în gospodărie: albușul are vâscozitate crescută, iar calitatea gălbenuşului, cu o culoare intensă, este deosebită. Fiind crescute liber, găinile au un consum energetic şi proteic mai mare decât în cazul celor de la baterii, şi au nevoie de o alimentaţie diferită, care se pregăteşte tot în fermă, pentru un control absolut al acesteia.
Obiectivul principal al proiectului a fost modernizarea fermei de creştere a găinilor ouătoare şi asigurarea conformităţii cu standardele comunitare.
Obiectivele economico-financiare au vizat creşterea rentabilităţii economice prin folosirea raţională a tuturor factorilor de producţie, creşterea viabilităţii economice, prinaplicarea tehnologiilor moderne de creştere a găinilor şi productivitatea sporită a muncii prin utilizarea de sisteme performanţe automatizate de sortare a ouălor.
Investiţia principala a vizat implementarea unei tehnologii de creştere la volieră a găinilor şi a tineretului de înlocuire, unică în România. Este o tehnologie provenită de la firma germană Big Dutchman, care le permite păsărilor să crească liber, la sol, fără să fie expuse factorilor de stres.
Beneficiarul a folosit fondurile pentru modernizarea celor şase hale de producţie, dintre care cinci pentru găini ouătoare şi una pentru tineret de înlocuire. A fost dotată moara de furaje cu capacitate de 10 tone/hectar şi au fost dotate halele cu utilaje de creştere a păsărilor la volieră.
Climatizarea, ventilarea, furajarea, alimentarea cu apă şi recoltarea ouălor se realizează în prezent automat. Regulile impuse de Directiva Consiliului Uniunii Europene 1999/74/ EC privind spaţiul şi libertatea de mişcare a fiecărei păsări sunt strict respectate, astfel că ouăle produse în fermă au codul 2.
Rasa de găini crescută este Lohmann Brown Classic, una dintre cele mai robuste şi viabile rase. Ouăle au coajă de culoare roşiatică… citește continuarea articolului pe stiriagricole.ro, click aici.