Tot la categoria filme motivaționale se înscrie și Dallas Buyers Club.
Un cowboy american care trăiește ca un desfrânat – alcool, sex la întâmplare, droguri. Ron Woodroof, personajul central este jucat de Matthew McConaughey. Un rol foarte interesant, pe care-l îmbracă perfect. Și apropo de îmbrăcat: Matthew a slăbit intenționat mai mult de 18 kilograme, pentru a credibiliza la maximum personajul.
Ron primește doi pumni în cap de la un polițist pe care-l stârnește intenționat, este arestat și eliberat, apoi pleacă acasă și leșină. Ajunge la spital și medicii îl informează că are SIDA și 30 de zile de trăit! Woodroof rămâne consternat, nu neapărat de teribila veste, cât de faptul că asta contrazice clișeele curente, dar mai ales propriile lui așteptări, conform cărora numai homosexualii dobândesc HIV. Ca o paranteză, trebuie menționat că Hollywoodul a pus în circulație cu destulă intensitate binomul ’’homosexualitate – SIDA’’, în urmă cu câteva decenii. Am constatat că tema este reluată, de data asta operându-se cu ea ironic. Prejudecățile sunt tot acolo, mai înrădăcinate ca oricând. Prietenii de pahar și de jocuri de noroc îl marginalizează fără nici o tresărire, suspectându-l că este ’’poponar’’!
Evident, cowboy-ul nostru folosește termenul limită pentru a continua să facă ce știe el mai bine: sex în trei sau mai mulți, droguri, alcool, etc. Când realizează că nu e de glumă, merge la spital pentru a afla că poate fi cobai într-un experiment cu un nou medicament – AZT, agresiv promovat de compania farmaceutică producătoare. Constată mai apoi că este genul de medicație care pune sistemul imunitar la pământ și găsește o alternativă convenabilă pentru prelungirea speranței de viață a bolnavilor incurabili.
Se asociază, cu un homosexual travestit – jucat de Jared Leto – odinioară tot ce putea fi mai rău în concepția lui – și începe să importe medicamente de suport. Inventează și un fel de club al bolnavilor incurabili ce primeau tratamentele importate de el, contra unei sume lunare, sub formă de abonament. Mii de oameni părăsesc sistemul de stat și fac cozi la ’’cabinetul’’ improvizat, pentru a cumpăra tratamentele salvatoare. Reușește să înfurie în acest fel și sistemul de sănătate, fiscul american și FDA-ul.
Mesajul filmului este unul moralizator și motivațional. Boala este genul de eveniment care reușește să te conștientizeze cu privire la propria ta condiție. Abia când ești declarat bolnav incurabil, îți dorești mai mult ca oricând să trăiești și faci din asta scopul zilelor tale numărate!
Matthew McConaughey face un rol senzațional pentru care ia un meritat Oscar, la categoria ’’cel mai bun actor într-un rol principal’’, în timp ce Jared Leto, cel care l-a interpretat pe travestitul homosexual, a luat Oscarul pentru ”cea mai bună interpretare secundară masculină’‘.
Articol scris de Adriana Caranfil