În secolul 19, când pălăriile erau la modă, s-a constatat un fenomen interesant: pălărierii înnebuneau!
De ce?
Pentru că lustruiau calota pălăriilor cu mercur, element care afectează dramatic funcționarea creierului și duce la alienare mintală.
Atunci erau expuși doar pălărierii, astăzi suntem expuși cu toții influenței nefaste a metalelor grele.
Elena Popa, consultantul AQUI AHORA în nutriție ne informează: ’’La ora la care vorbim, metalele grele – precum mercurul, plumbul, cadmiul – au devenit atât de familiare, încât nivelurile acestor substanțe sunt de 700 de ori mai ridicate decât la strămoșii noștri! Cea mai mare parte a alimentelor noastre este stropită cu pesticide și erbicide, pline de metale grele care intoxică organismul și deschid calea multor boli.’’
Mercurul se întâlnește pe scară largă, în alimente sau în plombele dentare de unde eliberează mici cantități de mercur pe care le furnizează încontinuu corpului.
”Acest metal periculos se găsea până de curând în vaccinurile antihepatice și andifterice, practică recent stopată, dar care ducea la acumularea unui nivel la copiii mici, cu toate vaccinurile ’’în regulă’’, ne lămurește specialistul.
Mercurul mai poate fi ingerat și din diferitele specii de pești pe care noi îi mâncăm cu tot cu nivelurile ridicate de mercur conținute, din cauza accidentelor sau a deversărilor ilegale suferite de apele din întreaga lume. De pildă, tonul este bun pentru tine întrucât conține seleniu, dar are și o cantitate semnificativă de mercur. Nu mânca mai mult de o porție pe săptămână.
Elena Popa ne spune și care sunt speciile de pești a conținutului de omega 3 și mercur: ’’Vă prezint cele mai consumate specii în ordinea descrescătoare a conținutului toxic. Primele trei specii sunt cele mai recomandate:
- Somon sălbatic proaspăt
- Sardine din conservă
- Macrou proaspăt
- Hering
- Păstrăv
- Ton proaspăt
- Cod
- Calcan proaspăt
- Ton din conservă
- Merlin
- Pește sabie
În concluzie, nu evita peștele, doar limitează numărul de porții și ghidează-te după sfaturile specialiștilor.
Articol scris de Adriana Caranfil