Mulţi oameni suferă de teamă la gândul că trebuie să meargă la doctor. Tulburarea se cheamă iatrofobia – de la cuvântul grec iatros – medic.
Majoritatea celor care se tem sunt bărbaţi, asta şi pentru că ei reuşesc mai greu să exprime sentimente, să comunice problemele intime, să şi le înfrângă. Aşa că amână vizitele la medic până când problemele se înrăutăţesc şi devin, deseori, greu de tratat.
La baza acestei frici de halat alb stă, de cele mai multe ori, o traumă din copilărie.
”Dacă nu eşti cuminte, chem doctorul să-ţi facă injecţii!”
Medicul este asociat cu durerea, cu abandonul, în cazul în care copilul a fost lăsat singur în cabinet sau dacă a simţit că mama nu împărtăşeşte necazul lui.
Adevărul e că multe mame chiar ameninţă copilul cu fraza clasică : “dacă nu eşti cuminte, chem doctorul să-ţi facă injecţii!” Copilul percepe doctorul ca pe un domn gata să-ţi facă rău și de parca n-ar fi suficient uneori se mai întâmplă şi ca mama să-l certe în faţa tuturor, în sala de aşteptare.
Teama de stomatolog e şi mai des întâlnită, zgomotul frezei dentare şi gândul intrării în contact cu acele instrumente metalice e, pentru unii, greu de suportat. Teama de injecţie, de ceea ce ai putea afla de la doctor atunci când îţi spune diagnosticul, senzaţia că te umpli de toate necazurile lumii la uşa doctorilor sunt motive de fugă şi delăsare personală.
Ce e de făcut?
Încercaţi să aveţi un doctor de familie cu care se poate discuta, nu doar din cei care dau reţeta şi gata, ci unul care să vă şi explice de ce e necesar să faceţi anumite analize sau investigaţii.
Căutaţi un dentist simpatic, vesel, care mai şi glumeşte cu lumea, personal am găsit o doctoriţă care mă lăsa să cânt aşa, cu gura deschisă, în timp ce ea-şi făcea treaba, ba chiar a mărturisit că-i plăceau lălăielile mele pe post de văitături.
Iar pe copii luaţi-i mereu cu dvs când mergeţi la doctor, să se-nveţe de mici că doctorul e cel care te ajută, nu cel care te pedepseşte.
Oricum, încercaţi să fiţi consecvenţi, să vă învingeţi temerile şi să vă prezentaţi din timp la cabinetele de specialitate, nu mai inventaţi scuze şi nu speraţi că totul trece de la sine.
Să nu uităm că România are cea mai mică medie de viaţă din Europa, în jur de 70 de ani, şi că multe dintre problemele noastre de sănătate ar putea fi uşor tratate dacă ar fi luate din pripă.
Articol scris de Cristian Odobeșteanu