Pentru că așa era obiceiul înainte…
Dar s-o luăm cu începutul, cu primele scrieri care menționează cum se îmbrăcau tinerele mirese pentru ceremonia cea mai importantă din viața lor.
În antica Grecie se îmbrăcau în veștminte simple, din in, strânse în talie, deasupra purtau o mantie largă, fină, tot din in, iar pe cap se punea coroană din flori în cinstea Afroditei. Bijuteriile erau puține sau inexistente, cel mult o broșă care prindea mantia.
În Imperiul Roman se purta albul, simbol de eleganță, dar deasupra rochiei se purta o mantie diafană precum un văl, de culoare roșie în onoarea zeiței Vesta, cea care ocrotea focul căminelor conjugale. Părul era prins într-un coc complicat, făcut din șuvițe împletite împreună cu flori de câmp aducătoare de noroc și bunăstare. Bijuteriile erau și aici puține, eventual cordonul din talie putea fi din materiale strălucitoare, scumpe și colorate.
Perioada Evului Mediu aduce în atenție rochiile de mireasă de culoare roșie, simbolizând energia, pasiunea dar și bogăția familiilor care însoțeau mirii. Culoarea focului și căldura căminelor, sănătatea și puterea tinerilor căsătoriți erau subliniate de somptuozitatea rochiei miresei. Cu cât era mai bogată familia ei, cu atât alegea țesături scumpe, brocart sau catifea, cu inserții aurite sau fără, cu broderii excepționale sau nu.
Miresele mai puțin înstărite alegeau însă orice rochie mai bună din ceea ce aveau, indiferent de culoare, se evita doar verdele, deoarece se considera că nu poartă noroc.
Culoarea alb revine în forță odată cu nunta Reginei Victoria, ocazie cu care ea îmbrăcă o rochie somptuoasă, simplă dar amplă. De atunci, majoritatea mireselor se îmbracă astfel! Cu cât rochia e mai plină de straturi, voaluri și broderii, cu atât pare a fi mai înstărită familia.
Perioada anilor douăzeci aduce moda rochiilor de unică folosință, Coco Chanel își pune amprenta și apar rochiile de mireasă scurte, strâmte, apare și moda marilor pălării împodobite, de unică folosință și ele.
În preajma și în timpul războiului mondial se restrâng cheltuielile, miresele încep să se îmbrace din nou simplu, chiar cu rochii din in sau cu rochii împrumutate, căci erau vremuri grele și altele erau prioritățile.
Care e tendința astăzi?
Rochiile de mireasă de azi sunt suma celor de ieri, adică se poate îmbrăca orice, oricum.
Sunt rochii simple, albe sau roșii, bleu sau viola, unele somptuoase, ample, altele strâmte și simple, depinde de gustul și plăcerea de a le purta.
Miresele știu că rochia contează mai puțin, dar nimeni nu se poate stăpâni să nu aleagă ceea ce stă bine.
În definitiv, așa vor rămâne în fotografiile pe care le vor vedea nepoții ce urmează să se nască.
Articol scris de Liliana Angheluță