În urma RMN-urilor pe care oamenii de știință le-au făcut pe loturi întregi de pacienți, s-a ajuns la o descoperire surprinzătoare: oamenii care dorm pe spate ar avea mai multe şanse de a dezvolta boala Alzheimer decât cei care dorm pe o parte sau pe burtă.
Cum se explică acest lucru?
Dormitul pe o parte ajută mai bine la eliminarea deşeurilor acumulate de creierul uman. Aceste “deşeuri”, dacă sunt lăsate în creier, pot produce Alzheimer, demenţă şi alte tipuri de boli neurologice.
Acest lucru este important, deoarece o mare varietate de substanţe chimice, cum ar fi amiloidul, sunt legate de dezvoltarea bolii Alzheimer.
Cercetătorii au concluzionat că înlăturarea în mod constant a substanţelor nocive din creier este o modalitate importantă de a reduce probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer.
Ce e de făcut
Cea mai mare întrebare legată de această cercetare este dacă oamenii ar trebui să se străduiască să doarmă pe o parte sau alta, curăţarea substanţelor chimice din creier fiind un lucru bun pentru sănătatea acestuia și a întregului organism. Deci, dacă este posibil, oamenii ar trebui să încerce să doarmă pe o parte sau pe burtă, mai degrabă decât pe spate.
Milioane de oameni trăiesc cu boală Alzheimer, o boală delicată care-i privează de amintiri, precum şi de viitorul lor. Este o boala cu o lungă evoluție care pornește de la involuție intelectuală și poate ajunge până la demență.
Repoziţionarea corpului în timp ce dormi merită efortul, pentru a scădea pe cât de mult este posibil şansele de a dezvolta această condiţie medicală.
Articol scris de Mara Ivan / Sursa: www.care2.com