”Foarte multă lume cumpără din comerț băuturi îndulcite cu un mare conținut de zahăr și aditivi. Asta pentru că simțim nevoia de lichid, dar nu neapărat de apă.
Celor care sunt conștienți de importanța lichidelor pentru sănătate le reamintesc că noi românii avem o băutură autohtonă, care a cam căzut, pe nedrept, în desuetudine, cu un gust foarte bun, dar mai ales cu o listă lungă de proprietăți.
Este banalul borș!
Îmi amintesc că aveam o bătrânică pe stradă, care “umplea” borş şi vindea. Era mereu proaspăt, şi bun, la 1 leu sticla de-un litru. Toată lumea cumpăra de la ea și în puţinele zile când se-ntâmpla să nu fie acasă vedeai lumea cum se tot uita după garduri, pentru că fără borşul ei, atât de gustoasa ciorbă cu care am crescut, nu avea gust – povestește doctor în științe farmaceutice, Anca Daniela Raiciu, la întrebarea mea: ”Cu ce băutură sănătoasă putem contracara sucurile artificiale din comerț?”
Rețetă: cum se face borșul de tărâțe
”Bătrâna de care vă povesteam m-a învățat cum se face. Acrirea ciorbelor cu borș face din acest aliment unul extraordinar pentru sănătatea noastră și a familiei. De aceea îi îndemn pe cei preocupați de sănătate să nu ezite în a-l prepara acasă, mai ales că este foarte simplu.
Despre proprietățile acestei băuturi am să vă spun imediat, ne promite aceasta:
Se pun într-un borcan de sticlă de 10 litri cam 600 gr de mălai şi 600 de tărâţe de grâu, apoi adaugi huştele, adică preparatul care a fost deja folosit pentru borş. Huştele pot fi cumpărate de la ţărani sau se pot face şi ele în casă, din 300 gr mălai şi 300 tărâţe, amestecate cu 500 ml apă rece şi lăsate la fermentat două zile. Ulterior, vei avea grijă de fiecare dată să-ţi opreşti huştele, le vei păstra în frigider.
Mălaiul, tarâţele şi huştele din borcan, la care se adaugă și vreo două crenguţe de leuştean, vor fi umezite cu un pic de apă rece, vom amesteca, apoi vom turna deasupra apă clocotită. Se mai agită un pic conținutul cu o lingură, se acoperă borcanul şi se lasă la fermentat 24 de ore.
Apoi se filtrează şi se pune în sticle. Cel puţin două săptămâni vom avea la îndemână borş făcut în casă.”
Pentru ce categorie de afecțiuni se recomandă borșul făcut în casă
”Propun borşul făcut în casă pentru o serie de afecțiuni, pentru a potoli setea, mai ales când e cald afară și nu numai, dar și pentru a fi folosit la tradițională noastră ciorbă. Sărac în calorii, acest lichid fermentat este bogat în fibre, proteine, calciu, vitamine, toate împreună fiind de ajutor într-o dietă care favorizează pierderea în greutate în mod armonios.
Poporul român iubește acest preparat și de aceea în Bucovina există obiceiul ca, înainte de marile sărbători, la începutul posturilor, să se spele toate oalele şi tigăile cu borş, semn de curăţenie absolută şi de purificare.
Într-adevăr, borşul ajută sistemul digestiv să se curețe, este detoxifiant şi revitalizează sistemul imunitar, fiind indicat în perioade de stres şi oboseală fizică. Îi ajută pe cei care suferă de boli de inimă, deoarece scade nivelul colesterolului şi micşorează nivelul glicemiei. Iar pentru cine a fost la un chef şi trebuie să fie spirt la locul de muncă, nu este remediu mai bun decât un litru de borş!
Oricine vrea să-şi îmbunătăţească starea generală a sănătăţii poate urma o dietă timp de 20 de zile pe lună, în cadrul căreia se vor bea 3 căni de borş, după mese.”
Gemoderivatul din mlădițe de tuia îmbunătățește funcțiile aparatului respirator
”Borșul combate bolile aparatului respirator, în special bronşitele şi astmul, dar are efect şi asupra tuberculozei, deoarece blochează bacilii care provoacă boala. Cei ce doresc să-și îmbunătățească funcțiile aparatului respirator, dar nu pot bea borș – acesta fiind contraindicat celor care suferă de aciditate gastrică – le recomand gemoderivatul din mlădițe de tuia, care se prezintă în monodoze și se administreză diluat în puțină apă înainte de mese sau după recomandarea medicului” – recomandă dr. Anca Daniela Raiciu.
Produsul poate fi comandat în farmaciile HOFIGAL din toată țara, în farmaciile partenere, dar cel mai simplu poate fi comandat online dând click aici,
Interviu realizat de Iuliana Zamfir / Sursa foto: sapunbun.wordpress.com