Servit ca aperitiv, drobul de miel este nelipsit de la mesele îmbelşugate de Paşte. În general carnea de miel este ingredientul de bază din care se fac diverse mâncăruri ritualice, tocmai pentru că aminteşte de sacrificiul Domnului.
Se pregătesc ciorbe cu carne de miel, friptură la tavă, plăcinţele cu carne, fel de fel de reţete, iar drobul nu lipseşte.
Rețeta de drob
- măruntaiele: ficat, inimă, plămâni, splină şi prapurul mielului
- 3 legături ceapă verde
- 4 ouă crude
- 4 ouă fierte
- 3 legături mărar proaspăt
- 3 felii de pâine
Pregătirea este simplă, se pun măruntaiele în apă rece cu un praf de sare, se fierb, apoi se scot şi se lasă să se răcorească.
Se dau prin maşina de tocat măruntaiele şi ceapa verde, apoi se adaugă mărarul tăiat mărunt, ouăle crude, miezul de pâine înmuiat în lapte, sare şi piper după gust.
Se aşează prapurul mielului într-o tăviţă unsă cu ulei, se aşează jumătate din umplutură, se pun ouăle fierte, pe orizontal, se adaugă restul de umplutură şi se acoperă bine cu marginile prapurului.
Se dă la cuptorul preîncălzit la temperatură medie şi se coace în jur de 30 minute, până se rumeneşte frumos.
Se scoate din cuptor şi se taie doar după ce va fi răcit complet.
Carnea de miel nu este, însă, pe placul tuturor, dar persoanelor care suferă de gută le poate provoca atacuri dureroase datorită conţinutului ridicat de purine. De aceea, e bine de ştiut că drobul poate fi preparat şi din măruntaie de porc, urmărind aceeaşi reţetă, sau chiar din ciuperci.
Ciupercile vor fi înmuiate în tigaie, cu un pic de usturoi, apoi vor fi trecute prin maşina de tocat, diferenţa fiind că vom folosi mai multe ouă şi un pic mai mult miez de pâine.
Gustul minunat al drobului este dat de mărarul proaspăt şi de ceapa verde, aşa că poate fi gătit chiar din carne, ficăţei şi inimioare de pui, diferenţele există, desigur, dar sunt minime.
Important e să pregătim ceea ce ne place şi ceea ce ne prieşte, bucurându-ne alături de cei dragi.
Articol scris de Iuliana Zamfir