Aproximativ un sfert din populația Europei suferă de afecțiuni ale articulațiilor, cele mai frecvente fiind cele de la nivelul genunchiului, șoldului, mâinii sau coloanei vertebrale.
Protejarea articulațiilor ne ajută să amânăm debutul durerii articulare sau al unor boli articulare degenerative care aduc suferință și invaliditate. Pentru a evita acest lucru este necesară informarea specializată, diagnosticul de acuratețe și tratamentul adecvat.
Pentru detalii pe marginea acestui subiect ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, membru activ al societăților de profil sportive românești și internaționale. A condus condus câteva mii de intervenții chirurgicale, din care peste 1500 de intervenții artroscopice.
De ce apar durerile de articulații?
”Țesutul conjunctiv și cartilajul – stratul care asigura amortizarea șocurilor, situat în articulații – se pot subția de-a lungul timpului. Cu cât există mai puțin cartilaj, cu atât riscul că oasele să se frece unele de altele este mai mare. Practic, acesta este drumul spre artroză!
Este posibil, de pildă, că femeile să înceapă să prezinte semne ale durerii articulare datorate procesului de îmbătrânire după vârsta de 50 de ani, pe când la bărbați, aceste probleme se manifestă de obicei înainte de vârsta de 45 de ani. Sigur, nu este o regulă absolută, ci doar coordonate general valabile ușor de decelat în practică.
De reținut este și faptul că pe măsură ce avansăm în vârstă există și o tendință a organismului de a pierde masă musculară. Așa că în loc ca mușchii să absoarbă impactul activităților de zi cu zi, articulațiile să preia aceste sarcini. Și uite așa se ajunge la situația ca acestea să fie mai solicitate și mai tensionate decât ar trebui. Începe degradarea și erodarea cartilajului – explică interlocutorul nostru și ne lămurește:
Cartilajul articular nu conține vase de sânge și nici nervi, dar este țesutul care reprezintă cheia funcțională a articulațiilor sinoviale. Acesta variază în grosime, densitate celulară și compoziția matricei atât între diferite articulații, cât și în cadrul aceleiași articulații. Este minunat cât de remarcabil și în același timp câtă rezistență are la presiune cartilajul articular. Este extrem de durabil și are capacitatea de a distribui presiunea pe o mai mare arie a osului subcondral.
De ce se degradează cartilajul articular? Putem face ceva pentru a-i opri degenerarea?
Cartilajul articular are o grosime de aproximativ 2 – 5 mm și este compus din condrocite – care se găsesc într-o structură organizată de colagen – și alte substanțe care formează matricea. Să nu uităm că și el este supus proceselor de degradare ca urmare a agresiunii unor factori numeroși: mecanici, metabolici, vasculari, genetici. Atunci când este sănătos și matur apare ca un țesut neted, alb, lucios, care rezistă deformațiilor. Este necesar un singur traumatism de energie înaltă sau încărcări excesive repetate și prelungite ale articulației, și aceasta se poate leza!
Cel mai frecvent degenerarea cartilajului articular se manifestă că osteoartroză, care poate fi idiopatică, dar se manifestă și ca urmare a traumatismelor sau a bolilor reumatismale inflamatorii care distrug suprafața articulară, generând osteoartroza secundară. În funcție de tipul de leziune identificat, ortopedul va decide o reparare particulară.
Cartilajul articular nu se poate reface de la sine?
Dacă suprafață netedă a cartilajului se deteriorează, leziunea tinde să devină permanentă! În mod natural cartilajul nu se poate regenera singur. În timp, se ajunge la frecarea “os pe os”, insuportabil de dureroasă pentru pacient…
Ce se întâmplă dacă lăsăm leziunile să evolueze?
Nu recomand ca pacientul care simte o instabilitate a articulației, tumefiere, redoare, să întârzie prezentarea la medic! Leziunile de cartilaj reprezintă la ora actuală o provocare în chirurgia ortopedică, deoarece amânarea consultării unui specialist și a obținerii diagnosticului și tratamentului la momentul optim duc la modificări artrozice, uneori ireversibile!
Calitatea vieții pacientului se înrăutățește progresiv și pot să apară probleme de reducere semnificativă a mobilității.
Cum se poate repara cartilajul articular afectat?
Astăzi medicină regenerativă a cartilajului este o soluție inovatoare la această problemă. Ea are potențialul de a vindeca leziunea condrală într-un stadiu incipient, ceea ce va schimbă cursul unei boli cronice și va stopa evoluția către distrugerea articulației. Iar pe termen lung, se va reduce nevoia practicării unor intervenții mai radicale, cum sunt cele de protezare articulară.
Nechirurgical se poate opta pentru infiltrațiile cu acid hialuronic și infiltrații cu celule stem, dar cel mai adecvat tratament pentru degradarea avansată a cartilajului este artroplastia, cu înlocuirea suprafețelor articulare degradate.
Unul dintre cei mai importanți parametri în vindecarea acestei afecțiuni, după aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical este reprezentat de recuperarea medicală, a cărei importanță va fi explicată în detaliu de către specialist pacientului său.
Unde vi se pot adresa pacienții pentru consultații/diagnostic/intervenție?
Pentru pacienți sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654 sau la Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil