Hipertensiunea beneficiază de una dintre cele mai sugestive metafore care evidențiază pericolul din spatele acestei boli, despre care mulți oameni nici nu știu că o au.
Organizația Mondială a Sănătății a mai numit-o și ’’ucigașul tăcut’’, unul dintre trei oameni de pe planetă fiind afectați de hipertensiune.
Din păcate statistica este identică și pentru România.
În principiu, pacientul cu hipertensiune trebuie să ia medicamente toată viața, sau cel puțin aceste este în prezent protocolul medical aferent acestei boli.
Medicina alternativă vine și ea cu o serie de soluții naturale care susțin tratamentul medicamentos și cresc calitatea vieții pacientului.
Anca Daniela Raciu de la HOFIGAL, doctor în farmacie, ne dă o mână de ajutor în această privință:
’’Pacientul cu hipertensiune are de obicei în schema terapeutică 2 sau 3 medicamente antihipertensive, fiecare dintre ele acționând la alt palier. De exemplu unele produc o vasodilatație arterială care se conjugă, dacă e vară, cu o vasodilatație fiziologică. De aceea, apare uneori destul de rapid un fenomen de hipotensiune ortostatică, adică pacientul aflat în picioare poate simți o slăbiciune generală, amețeli, tulburări vizuale și auditive și totul poate culmina cu un leșin…
Este bine ca doza de antihipertensive să fie ușor scăzută de către medic atunci când sunt perioade de soare și caniculă puternică. Mai trebuie știut că efortul fizic mare sau chiar moderat la unele persoane hipertensive poate favoriza apariția unui infarct miocardic sau a unui atac vascular cerebral, mai ales dacă persoana are ateroscleroză avansată.
Compania HOFIGAL a generat o gamă întreagă de produse extrem de utile în tratamentul hipetensiunii, din flora românească. Recomand – spune dr. Raiciu – ca fiind foarte utile suplimentele pe bază de extracte de păducel, valeriană sau levănțică, Coenzima Q 10 forte, Passisclerotin, Ulei de pește 600 sau 900 mg, Omega 3-6 vegetal, Hoflipomin, precum și unele tincturi sau gemoderivate cu rol hipotensor și sedativ.’’
Tensiunea arterială trebuie monitorizată permanent, fiind unul dintre indicatorii importanți pentru femeile care vor să aibă copii. Mamele care au tensiune arterială ridicată pot afecta capacităţile cognitive ale copiilor pentru tot restul vieţii.
Articol scris de Adriana Caranfil