Și nu e de mirare! Pentru că are o cantitate ridicată de proteine complete.
Din doar 100 de grame de semințe obții cam un sfert din doza zilnică recomandată de nutriționiști!
Hrișca mai conține și cantități importante din aminoacizii de care organismul nostru are nevoie. Printre aceștia și lizina, pe care copul nu poate s-o fabrice singur, de aceea și-o ia doar din alimente. Nu există celulă în organism care să nu aibă nevoie de lizină. Ea ajută la absorbția calciului, la menținerea în stare de normalitate a structurii osoase și contribuie la formarea colagenului.
Hrișca este și o sursă excelentă de fibre. Digestia este mult ușurată, tranzitul intestinal, iar detoxifierea organismului este garantată. Este excelentă în timpul perioadelor de post și un aliat al persoanelor care vor să piardă câteva kilograme, deoarece produce o senzație de sațietate.
Consumată regulat, de două ori pe săptămână, stabilizează glicemia, iar prin conținutul important de magneziu relaxează vasele de sânge. Dacă adaugăm și abundența de flavonoizi și antioxidanți, obținem un tablou destul de complet al acestei semințe, mai puțin creditată și folosită în gastronomia românească, dar nelipsită din bucătăria tradițională a vecinilor noștri ucrainieni, sau la moldovenii de peste Prut, de exemplu.
Un alt avantaj este acela că nu conține gluten.
Cum prepari hrișca?
Simplu de tot: la o cană de bobițe, pui doua căni de apă. Lași să fiarbă la foc mic, întocmai cum procedezi cu orezul, și nu amesteci decât foarte rar. Cam în 40 de minute este gata. Pui mirodeniile dorite la final.
Dacă vrei să obții o masă completă: pune la încins într-o tigaie un ardei roșu, o ceapă și un morcov tăiate cubulețe. Adaugă o cană de bobițe spălate în prealabil. Lasă-le să se prăjească ușor împreună, apoi adaugă de două ori cantitatea de apă și fierbe ca mai sus.
Poți s-o tranformi într-un desert: la finalul fierberii, după ce ai închis aragazul și ai lăsat-o să se răcească până ajunge la o temperatură de 40 de grade, poți să adaugi două linguri de miere sau fructe uscate tăiate mărunt: prune, curmale, stafide. Copiii o vor aprecia, fie că le-o servești pe post de mic dejun, fie la cină.
Articol scris de Iuliana Zamfir / Sursa foto: biaplant.ro