Cel mai bun lucru atunci când vin sărbătorile este că se instalează o atmosferă de bucurie, de emoție la gândul întâlnirii cu rudele sau prietenii pe care poate nu i-ai mai văzut demult.
Bineînțeles că sărbătoarea nu e sărbătoare fără o masă încărcată cu bucate tradiţionale româneşti și/sau cu altele ce fac parte din modele gastronomice recente.
Oricum ar fi, de pe mesele de sărbătoare pregătite de români nu lipsește cozonacul!
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind în mod tradițional gătită de Paște sau Crăciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este făcut de Crăciun în Italia, în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă este forma dreptunghiulară și înaltă a acestuia.
Gustul cozonacului românesc este iubit de toți românii așa că majoritatea gospodinelor caută febril rețete pentru un cozonac reușit, care să poată fi așezat ca un trofeu pe masa de sărbătoare.
Indiferent ce fel de rețetă de cozonac decizi să urmezi, este absolut necesar să știi câteva secrete despre ingredientul principal și anume despre ouă. Ești pregătit să le afli?
E musai să știi despre ouă înainte de a te apuca să faci cozonaci
- Cu cât numărul de ouă folosite este mai mic, cu atât va creşte cantitatea de lapte!
Spuma de albuş trebuie folosită pe loc ca să nu se lase. - Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă, zahăr şi unt cresc mai greu.
- Înainte de a fi introduse în aluat, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare pentru a deveni mai intens colorate în galben, iar cozonacul să aibă o culoare aurie.
- Întotdeauna asigură-te că foloseşti cele mai proaspete ingrediente, mai ales în cazul ouălor. Este foarte important pentru sănătate, în primul rând! În al doilea rând, trebuie să știi că ouăle proaspete se omogenizează mult mai uşor cu zahărul şi înglobează aer, faţă de cele mai puţin proaspete. Acest lucru influențează densitatea cozonacului!
- Ouăle abia scoase din frigider sau laptele rece vor împiedica aluatul să crească pufos și să se coacă uniform. Așadar, trebuie să ai grijă să fie cald în bucătărie când pregătești aluatul pentru cozonaci și toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
- Și un ultim sfat oferit de către specialiștii brandului de ouă ”Din Ogradă”:
”Din bătrâni se știe că pentru cozonac se folosesc doar ouăle de găină.
Mulți se vor întreba de ce?
Pentru că ouăle de rață sau de gâscă sunt prea dense, iar aluatul nu va fi la fel de pufos ca cel pentru care s-au folosit ouăle de găină – explică aceștia.
Articol scris de Iuliana Zamfir