În ultimii ani, injectarea cu acid hialuronic atât în scopuri estetice cât și strict medicale a devenit o modă, în sensul că mulți oameni i-au descoperit beneficiile, și doresc să se bucure de ele. Avantajele acestei terapii la nivel estetic sunt cunoscute deja și apreciate: diminuarea ridurilor, întinderea pielii și obținerea atât de doritului efect de întinerire.
Tema de astăzi se referă însă la avantajele utilizării acidului hialuronic pentru sănătatea articulațiilor. Doctor Gabriel Ștefănescu afirmă că utilizarea acidului hialuronic intraarticular reprezintă un adevărat progres în sănătatea articulațiilor pentru că scade procesul inflamator, reduce nivelul durerii și vine cu o serie de beneficii.
Astăzi este una dintre metodele eficiente de tratament la care pacienții au acces facil, iar avantajele metodei vin la scurt timp după injectare. Vă prezentăm interviul de mai jos, realizat cu ortoped Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică.
Care este grupa de vârstă care suferă de dureri articulare?
”Cu câteva decenii în urmă problemele de articulații apăreau mai mult la vârstnici. Lucrurile s-au schimbat. Și nu în bine! Ca medic sunt adesea asaltat la cabinet de pacienți tineri, chiar și în jurul vârstei de 35 de ani, care se plâng de dureri articulare ce nu cedează cu analgezice și care uneori sunt invalidante. Ceea ce nu înseamnă ca a scăzut numărul vârstnicilor ce prezintă probleme, dar aici vorbim despre cauze fiziologice, naturale, până la un punct.
Este normal să existe aceste dureri la persoanele tinere?
Nu, nu este deloc, dar după cum se observă, a scăzut vârsta la care se instalează diverse patologii din tot spectrul medical. Nici durerile articulare nu fac excepție. Fenomenul este îngrijorător și necesită câteva explicații lămuritoare. O să le trec în revistă pentru că este necesară educarea și informarea populației și acesta mi se pare un moment oportun.
Unul dintre primii vinovați este sedentarismul. Trebuie reținut că inactivitatea prelungită duce la atrofie musculară. Statul la birou ore în șir în poziții vicioase, manevrarea telefonului în timpul mersului sau condusului (această din urmă și ilegală!) sunt două greșeli frecvente care se numără printre cauzele apariției durerilor articulare. Poziția din timpul somnului, o saltea neadecvată, folosirea unei perne foarte mari pot, de asemenea, să ducă la menținerea corpului ore în șir într-o poziție greșită. Un alt obicei pe care mai toată lumea îl practică este căratul genților de laptop sau al rucsacului pe un singur umăr.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă scade cantitatea de acid hialuronic din organism, aceasta fiind o substanță pe care o deținem în mod natural în special în cartilaje şi în piele. Pe cale de consecință, apar o serie de fenomene la acest nivel.
Când începe să scadă cantitatea de acid hialuronic din corp?
Acidul hialuronic din corpul nostru este produs de așa-numitele celule fibroblaste, care fac parte din țesutul conjunctiv. Dacă între 0-25 de ani aceste celule produc o cantitate suficientă de acid, după această vârstă cantitatea scade treptat, fapt mult mai vizibil la nivelul pielii, unde observăm apariția ridurilor și care se simte și la nivel articular prin apariția durerilor.
De asemenea, scade cantitatea de lichid sinovial, care la nivelul articulațiilor se găsește într-o cantitate mică, dar suficientă pentru a asigura buna funcționare a articulațiilor. Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial, cu rolul de a lubrifia articulația, facilitând o mișcare fluidă, fără frecarea oaselor și acționează ca un absorbant al șocurilor. De aceea au succes infiltrațiile articulare cu acid hialuronic, pentru că ele înlocuiesc o parte din substanța pierdută.
Motivul pentru reducerea cantității de lichid sinovial este cauzat de o serie de factori printre care schimbările de vârstă, încărcături excesive, răniri. De asemenea, astfel de abateri pot apărea pe fondul expunerii la factori genetici.
Cum de sunt atât de eficiente infiltrațiile cu acid hialuronic?
După o anumită vârstă și în formele avansate de artroză lichidul sinovial se găsește în volum redus. Din acest motiv, articulațiile încep să se uzeze și se deteriorează prin frecare intensă. Se instalează distrugerea, se dezvoltă un puternic proces inflamator și apar boli precum artrita, artroza, osteoartrita, etc.
Infiltrarea cu acid hialuronic are avantaje certe, cele mai importante fiind acelea că inhibă durerea, reduce inflamația, crește mobilitatea, lubrifiază articulația, protejează cartilajul osos și membrana sinovială, reduce consumul de medicamente, scade riscul de artroplastie, și mai ales, nu are efecte secundare.
Efectul maxim al acidului hialuronic se obține prin introducerea acestuia în articulație. Pentru ca administrarea intraarticulară să dea cele mai bune rezultate, este necesar să se efectueze o terapie antiinflamatoare înainte de folosire. Tehnica presupune injectarea direct în articulație a preparatului sintetic de acid hialuronic. Acesta tinde se substituie lichidul articular, iar efectul este pe termen lung, ducând la remedierea durerilor și la refacerea lichidului sinovial, stimulând producția proprie de acid hialuronic.
Atenționez asupra unui lucru foarte important: pentru a avea rezultate bune, pacientul trebuie să ajungă din timp la medicul ortoped! Tratamentul și îngrijirea adecvate, chiar la debut de boală, evită o dezvoltare ulterioară agresivă și consecințele care fac intervenția chirurgicală absolut necesară.
Cine poate beneficia de pe urma infiltrațiilor cu acid hialuronic?
Dacă pacientul a fost diagnosticat cu una din bolile degenerative de mai jos infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic dau rezultate bune și foarte bune:
- gonartroză
- coxartroză
- artroza gleznei
- artroză de umăr
De fapt, orice fel de artroză beneficiază de pe urma acestei proceduri. Trebuie reținut că artroza este o afecțiune cronică, degenerativă, care niciodată nu se vindecă de la sine. Trebuie intervenit în stadii cât mai timpurii pentru a avea rezultate favorabile și complicații minime. Prezentarea la medicul ortoped este recomandată la cele mai mici semne de boală, disconfort și durere de articulații și oase. Personal, recomand intervenția chirurgicală doar dacă nu există metode mai simple și neinvazive de a trata boala. Dar, un pacient cooperant, atent la semnele pe care le dă corpul, se va prezenta la medic, va colabora cu acesta și va obține o recuperare rapidă și mult mai ușoară decât dacă ar întârzia tratamentul adecvat.
Există efecte secundare ca urmare a injecțiilor intrarticulare?
Injectarea intraarticulară cu acid hialuronic poate provoca doar ușoare reacții adverse. Printre acestea pot fi umflarea și roșeața pielii în locurile în care a fost injectat medicamentul și o ușoară durere locală, care poate fi simțită timp de aproximativ o zi.”
Vrei să afli mai multe lucruri despre sănătatea oaselor? Citește și Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza! – partea 1 și partea 2.
Dorești să beneficiezi de efectul injecțiilor cu acid hialuronic? Atunci nu amâna programarea la medicul ortoped! Îl poți contacta telefonic pe dr. Gabriel Ștefănescu la 0726 282 654.
Program de lucru al dr. ortoped Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică:
- Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marti / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896
- Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni / miecuri între 14-20 și vineri între 8-14.
Interviu realizat de Adriana Caranfil