În trecutul nu prea îndepărtat, în societatea românească frumusețea bărbatului pare să nu fi făcut doi bani! Altfel, cum să se fi născut expresia: bărbatul trebuie să fie un pic mai frumos ca dracu?
Pare, doar! Expresia de mai sus dorea să sugereze într-un neaoș stil popular că altele erau virutuțile pentru care un bărbat era demn de admirație și nu superficiala frumusețea fizică.
Începând cu secolul al 19-lea, modelele franțuzești și ale ofițerimii ruse schimbă optica, iar masculinitatea dobândește alte înțelesuri. Asprimea obrazului, a hainelor și a manierelor, lasă loc unui bărbat fără îndoială mai cultivat, nu doar cu vocabularul și manierele îngrijite, ci și cu părul, barba și vestimentația.
Cel puțin, când vorbim de boieri!
Modelul se extinde treptat în România și astăzi celebrul proverb consemnat de Anton Pann, este desuet, de-a dreptul! A venit rândul bărbaților să considere că sunt egali cu femeile și că au și ei dreptul la frumusețe. Și nu doar că folosesc serviciile manichiuristei, ale hair-stylistului ori că merg frecvent la spa, dar inspirați de reușita procedurilor estetice la femei, au început să apeleze din ce în ce mai mult la intervențiile de înfrumusețare.
Cât de mult apelează bărbații la intervențiile estetice?
Dana Miricioiu, doctor estetician, spune că din 2000 și până în prezent numărul intervențiilor estetice la care apelează bărbații a crescut cu 107%!
”Bărbații își doresc să arate bine pentru că le crește stima de sine, pentru că mediile de lucru competitive și dinamice valorizează acest aspect, pentru că doresc să întruchipeze și prin aspectul fizic imaginea unei persoane de succes. Aspectul viguros al corpului, un obraz proaspăt, hidratat, îngrijit, sugerează tinerețe și confort dar și abilități ridicate de adaptare. Faptul de a fi pe placul partenerelor lor – care chiar ele îi inspiră! – contează pentru dinamica și senzualitatea în cuplu.
Și știm doar – o spun cercetările, studiile și psihologia – frumusețea și aspectul îngrijit contează enorm pentru succesul profesional și personal.” – subliniază interlocutoarea noastră.
De la ce vârstă și ce îmbunătățiri solicită bărbații?
Începând cu vârsta de 40, dar mai ales după 50 de ani, bărbații se prezintă la cabinet solicitând îmbunătățiri.
Bărbații își doresc altceva decât femeile?
Fără îndoială epilarea definitivă și mărirea sânilor nu intră în atenția lor. Dar în rest, tot ceea ce aduce un plus de tinerețe, farmec și frumusețe la femeie se potrivește și bărbatului. De la acnee și cicatrici după acnee, până la corecția buzelor, fermitatea și hidratarea pielii, fotoîntinerire, riduri și abdominoplastii, totul este binevenit – ne mărturisește interlocutoarea noastră.
Se tem bărbații că intervențiile estetice ar putea fi exagerate?
Uneori, da pentru că cochetăria unui bărbat, la fel ca și a unei femei implică adesea discreție și moderație. Intervențiile pe care eu le realizez bărbaților au un protocol special destinat lor.
Niciodată nu aș șterge unui bărbat toate ridurile, ci doar acelea care sunt suficient de evidente și conferă un aspect obosit. Opinia mea este ca intervențiile estetice la bărbați nu trebuie să le știrbească din masculinitate, dimpotrivă. Să accentueze acele aspecte care să îi facă mai atractivi, păstrând armonia și trăsăturile masculine.
Dar lucrul acesta este deja știut printre pacienții mei, pentru că înainte de orice intervenție are loc o ședință de consiliere al cărei scop este acela de a afla care sunt dorințele clientului, eventualele sale temeri, motivul pentru care optează pentru o intervenție sau alta, etc.
”Înarmată” cu toate aceste date, alături de echipa mea, realizez un protocol care are ca obiectiv parcurgerea celor mai customizați pași pentru atingerea obiectivului propus” – conchide dr. Dana Miricioiu.
Interviu realizat de Adriana Caranfil