Sărbătoarea sfântă este, în toată lumea, prilej de a sta împreună cu toţi membrii familiei, cu prietenii, suflet lângă suflet!
Bineînţeles, la o masă încărcată cu bunătăţi.
La noi, la români, la loc de cinste sunt cârnaţii, sarmalele, cozonacii. Tăierea porcului este o sărbătoare în sine şi în mai toate familiile se consumă răcituri, ciorbe săţioase, tobă.
Dar prin lume cum o fi?
Ei, da! Mulţi mănâncă mai uşor, mai puţin gras, mai sănătos, deci!
În Germania, Anglia, USA, la loc de cinste este carnea de curcan. Se pregăteşte umplut şi copt lent, la cuptor. Se serveşte alături de legume, salate şi tot felul de verdeţuri care amintesc, oricum, de fertilitatea pământului.
În Italia se consumă mult peşte, preparate cu scoici, cu creveţi, salate de fructe de mare! Mult peşte se serveşte şi în Spania, alături de salate de varză roşie, condimentate cu ulei picant.
În Grecia, alături de carnea de pui, vom găsi şi carne de miel sau vită.
Nici cozonacul nostru nu este universal!
În Spania se pregătesc prăjituri cu fructe, cu dovleac sau mere, Anglia este regina budincilor de tot felul, în Grecia se consumă prăjituri cu miere sau ninse cu zahăr; masa de Crăciun din Franţa se termină mereu cu o prăjitură faimoasă, o ruladă acoperită cu ciocolată, în forma unei buturugi.
Desertul tradiţional italian este panettone, un fel de cozonac umplut cu fructe zaharisite, creme diferite sau acoperit cu ciocolată. Prezent este şi dulcele torrone, un fel de halviţă acoperită cu ciocolată şi plină de migdale sau alune.
De pe mesele finlandezilor nu lipseşte vinul fiert şi dulce, dar nici peştele, hering sau somon, preparat cât mai natural, alături de diferite sosuri şi creme pe bază de legume.
Suedezii consumă carne de ren, peşte şi nelipsitul orez cu lapte dulce, desertul favorit.
Mult peşte şi carne de pui consumă şi locuitorii Australiei, precum şi prăjituri umplute cu cremă de kiwi.
Şi încă sunt multe de spus şi de povestit!
Dar, după cum vedeţi, suntem printre puţinii care consumă carne şi preparate din carne de porc. Românii mănâncă mult şi gras, deci prost!
Dacă adăugăm şi cantitatea exagerată de alcool consumată în timpul sărbătorilor de Crăciun, numai sărbătoare nu pare a fi! Aşa se explică şi nenumăratele apeluri la serviciile sanitare de urgenţă! Atacuri de inimă, indigestii puternice, crize de diabet!
Naşterea Domnului nu ar trebui sărbătorită cu stomacul exagerat de plin, ci cu inima uşoară şi veselie.
Nu uitaţi: peşte, fructe şi dulciuri mai uşoare!
Sărbători cu bine!
Articol scris de Liliana Angheluță