M-am simţit acasă imediat ce am coborât din tren!
Am crezut că e aşa, o senzaţie oarecare, înşelătoare.
Dar și a doua oară, tot acasă m-am simţit.
Pentru că acest oraş e ca un diamant cu mai multe feţe, fiecare se regăseşte în ceea ce-i place mai mult.
Întrupat din munte şi din mare, străjuit de vulcanul Vezuviu, Napoli e unul dintre cele mai complexe oraşe ale lumii.
“Teatru în aer liber” – spunea cineva.
Ceea ce uimeşte, farmecă şi atrage imediat sunt străzile vechilor cartiere.
Înguste, pline de prăvălii cu toate bunătăţile meridionale, pline de viaţă, de zgomot şi culoare.
Peşte proaspăt, scoici şi creveţi sub pulbere de gheaţă, negustori care te-mbie cu respect, dar şi cu frenezie, macaroane şi spaghete de toate formele şi culorile, dulciuri însiropate – faimosul babà e omniprezent, cu cremă sau fără, cu frişcă sau ornat cu bucăţele de fructe.
Nici nu ştii unde să te uiţi mai întâi şi ce să guşti mai repede: gogoşi fierbinţi tăvălite în zahăr, pizza friptă sau coaptă la cuptorul cu lemne, crochete de tot felul şi plăcinţele umplute cu brânză, spanac sau cine mai ştie cu ce.
Cornul abundenţei aici s-a revărsat!
Lumea e aici bună ca pâinea caldă!
Pasionali, sclipitori, cu acea înţelepciune a omului nevoit să răzbească!
Cântăreţii ambulanţi dăruiesc vechi melodii romantice napoletane şi pare că însăşi lumina soarelui e altfel! Mai îngăduitoare, mai blândă!
Pe ţărmul mării e ţărmul nenumăratelor bărci de pescari, al şalupelor mici sau mari, dar şi al vaselor de croazieră.
Turişti, marinari, pescari, îndrăgostiţi sau băieţaşi care se bălăcesc în golf, cu toţii au privirile aţintite în depărtare. Orizontul bătut de valuri linişteşte inimile tuturor.
De restaurante ce să mai zic? Sunt multe, nenumărate, unele de lux, altele micuţe, intime, în acelaşi loc de zeci de ani.
Pizza e regină la Napoli, dar se consumă şi foarte mult peşte, scoici, sepii, toate gătite după reţete tradiţionale.
Despre efervescenţa culturală a oraşului, despre monumentele, catedralele şi locurile căutate de turişti o să vă povestesc într-un articol viitor.
Deocamdată, priviţi!
Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio