Oare copiii cresc în somn?
”Sigur că da – răspunde Anca Daniela Raiciu, dr. în științe farmaceutice și ne și explică:
Somnul este legat de producția de melatonină care reglează ritmul circadian și ciclul somn-veghe. Concentrația acestui hormon este maximă către miezul nopții și scade treptat spre dimineață, fapt pentru care un somn bun trebuie să te găsească în pat la ora 10.
Melatonina este excretată de hipofiză și totodată este unul dintre cei mai puternici antioxidanți. În asociere cu calciul are un rol important în stimularea imunității. Până la urmă totul este o chestiune de chimie: mai puțină melatonină decât este normal, întârzie pubertatea la copii. De aici vine legătura dintre somn și creșterea copiilor. La fete, odată cu debutul adolescenței creșterea este mult încetinită și chiar stopată la sfârșitul acestei perioade.”
Bătrânii au mai puțină melatonină
”Odată cu vârsta scade și producția de melatonină, de aceea se spune că bătrânii dorm mai puțin. Procesul începe în jurul vârstei de 45 de ani și va influența lungimea și calitatea somnului.
A dormi este vital pentru individ, de aceea orice dereglare trebuie rezolvată, pentru că insomnia este un dușman perfid. Pe lângă faptul că spoliază organismul de putere și energie, este un precursor al depresiei” – completează interlocutoarea noastră.
Suplimente alimentare naturale care combat insomnia
”Înainte de a trece la medicamente alopate pentru somn, trebuie optat pentru stimularea capacității naturale a organismului de a se odihni și în acest sens recomand câteva suplimente alimentare care servesc perfect acestui scop – recomandă dr. în farmacie și specialistul în fitoterapie Anca Daniela Raiciu:
Acestea au proprietăţi sedative asupra sistemului nervos central și sunt indicate în insomnie, anxietate, iritabilitate nervoasă, cefalee, mialgii, în tulburările depresive, neurovegetative şi de menopauză.
Aceste produse pot fi cumpărat din farmaciile HOFIGAL din toată țara, farmaciile partenere sau comandat online de aici:
Interviu realizat de Adriana Caranfil