Iată o întrebare adresată de foarte multă lume, în condițiile în care obezitatea a devenit o realitate des-întâlnită a zilelor noastre, producând patologii distincte și complexe.
Pentru explicații și lămuriri ne-am adresat dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică.
Redăm întregul interviu mai jos:
De ce dor genunchii? Când apare gonartroza?
”Să știți că durerile de genunchi reprezintă una dintre marile probleme de sănătate ortopedică cu care mă confrunt, zilnic, la cabinet. Această patologie a devenit atât de frecventă încât ortopedia modernă caută încontinuu soluții.
După gradul de distrucție articulară și invaliditate pe care-l produce, gonartroza se situează pe locul 2 după coxartroză. La femei incidența acesteia este de 2 ori mai mare decât la bărbați.
Genunchii pot durea din cauze diferite. Doar pe această întrebare se poate scrie cărți întregi, întrucât motivele sunt foarte multe. În timp ce unele dureri pun probleme temporare și își pot găsi soluții simple, altele au nevoie de investigații amănunțite, dar și de soluții îndrăznețe, moderne!
În orice caz, datoria ortopedului la care se adresează un pacient cu probleme de genunchi este să pună înainte de orice un diagnostic corect, în urma unui examen medical detaliat. De cele mai multe ori este necesar și un RMN sau computer-tomograf (CT).
Ce este, de fapt, gonartroza?
Simplu de tot spus și foarte pe înțeles, gonartroza este generată de uzura cartilajului articular. Să știți că de aceasta neplăcere nu este scutit nimeni. Că o dobândești mai devreme sau mai târziu, noi ortopezii spunem că dacă trăiești suficient, o faci sigur!
Numai că această uzură nu este singura problemă pentru care putem avea o gonartroză, mai pot exista și diverse defecte localizate într-o parte sau la nivelul întregului genunchi.
Ce legătură este între gonartroză și obezitate? De ce prima indicație terapeutică dată pacientului este aceea de a slăbi?
Pentru că obezitatea favorizează artroza prin două mecanisme: în primul rând este vorba despre suprasolicitarea mecanică, aspect ce contribuie la deteriorarea articulației, numai că cercetările arată că suprasolicitarea mecanică a articulațiilor nu explică ea singura apariția artrozei din obezitate. Tot mai multe argumente încadrează boala artrozica în categoria bolilor metabolice. Se pare că țesutul adipos eliberează niște substanțe numite adipokine. În timp ce acestea au rol potențial în apariția artrozei, leptinele din lichidul sinovial al pacienților obezi stimulează și ele factorii proinflamatori ce contribuie la distrucția cartilajului articular.
Obezitatea are urmări chiar și la o vârstă mică, fiind puternic asociată cu dezvoltarea artrozei. Cel mai bune strategii sunt de prevenire a artrozei și a complicațiilor sale sunt cele preventive, ce au că scop scăderea incidenței obezității. Deci un stil de viață în care cantitatea de mâncare este controlată în funcție de necesitățile persoanei, și practicarea constantă a exercițiilor fizice sunt de cea mai mare importanță în prevenirea apariției artrozei și a complicațiilor sale.
Reducerea greutății vindecă gonartroza?
O, nu, în nici un caz! Dar există nete beneficii în ceea ce privește ameliorarea simptomelor datorată reducerii în greutate. Putem spune, în linii foarte mari, că la un genunchi, de exemplu, care are reflexii de aproximativ 60 de grade, presiunea de pe rotulă e cam de trei ori greutatea corpului! Chiar și numai la o greutate de 10-15 kilograme în plus, presiunea pe genunchi are un răsunet foarte mare. Imaginați-vă cum stau lucrurile cu 40-50 de kilograme în plus!
Într-adevăr prima indicație terapeutică a specialistului dacă avem obezitate și gonartroză în tandem este scăderea în greutate. Studiile pe grupuri mari de oameni au arătat că cei care au pierdut minim 10% din greutatea lor corporală au simțit o scădere semnificativă a durerii, o funcționare a genunchilor și a altor articulații, în comparație cu cei care au slăbit mai puțin de 10% din greutatea lor corporală.
Pentru a slăbi cu folos și a avea ameliorări la nivelul genunchilor, exercițiile fizice moderate și dieta trebuie să-și dea mâna.
Dar pentru a trata corespunzător o gonartroză sunt necesare tratamente sau intervenții chirurgicale personalizate care țin cont de istoricul medical, ansamblul patologiilor pacientului, vârsta acestuia, factorii genetici, etc.
Unde vă pot găsi pacienții care se confruntă cu probleme de genunchi?
Pentru pacienți sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654. De asemenea, pot fi găsit la Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896 sau la Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil