Artrita și artroza: doi termeni care denumesc afecțiuni din sfera ortopedică, dar care produc multă confuzie în rândul pacienților, deoarece denumirile și simptomele seamănă destul de mult. Pentru a stabili câteva distincții, ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, ortoped cu peste 15 ani de experiență, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică si endoprotezare articulară. Aflăm astfel că artrita și artroza sunt condiții similare deoarece afectează articulațiile, ligamentele și oasele, dar între ele există și diferențe semnificative pe care e bine să le cunoaștem și foarte important să le diagnosticăm timpuriu. Tratamentul adecvat pentru fiecare afecțiune în parte crește mobilitatea și calitatea vieții pacientului.
Din interviul de mai jos puteți afla tot ceea ce este esențial despre similaritatea și diferența dintre artrită și artroză.
Prin urmare, ce este artrita și cum se manifestă?
”Artrita este un fel de termen-umbrelă sub care regăsim mai multe afecțiuni ce inflamează articulațiile sau în cazurile rare pot afecta pielea, mușchii, organele. Peste 100 de boli poartă denumirea generică de artrită, cea mai sonoră și mai comună fiind artrita reumatoidă, boală ce afectează membranele sinoviale care acoperă articulațiile, dar care în timp poate distruge și osul.
Cele mai comune simptome ale artritei sunt:
- durerile articulare;
- înroșirea pielii din jurul articulației;
- rigiditatea;
- tumefierea articulației;
- limitarea mișcărilor.
Ce este artroza și cum se manifestă?
Artroza, căreia noi medicii îi mai spunem și osteoartrita este tot o forma de artrită, DAR (și acest ”dar” este foarte important!) este cauzată de uzura NOMALĂ a cartilajului articular. Cartilajul este țesutul care permite oaselor și articulațiilor să se miște ușor. Osteoartrita apare mai mult la vârstnici. Deși poate afecta orice articulație din corp, cel mai frecvent se întâlnește la nivelul articulațiilor mâinii, regiunii cervicale, genunchilor (gonartroza) și șoldurilor (coxartroza).
Dacă vom trece în revistă simptomele artrozei așa cum am făcut și în cazul artritei vom constata că unele dintre acestea se repetă:
- dureri și rigiditatea articulațiilor;
- sensibilitate în jurul articulațiilor afectate;
- pocnituri în articulație;
- flexie redusă la nivelul articulațiilor afectate.
De ce facem artrită?
Sunt mai multe motive, pe care în medicină noi le numim factori de risc. Atunci când vorbim despre artrită, factorii genetici sunt determinanți în sensul că ai mai multe șanse să dezvolți boala dacă ai antecedente familiale. Apoi obezitatea. Vorbim despre ea ca despre un factor declanșator, deoarece pune o presiune suplimentară pe articulații. De asemenea, trebuie spus că apare la persoanele cu vârste înaintate, femeile dezvoltând mai degrabă poliartrita reumatoidă, în timp ce bărbații sunt mai predispuși la gută.
Traumatismele au și ele partea lor de contribuție, știut fiind că accidentele si infecțiile pot deteriora articulațiile și dezvolta artrita.
Care sunt factorii de risc în artroză?
Pe măsură ce înaintăm în vârstă crește riscul de apariție a artrozei, pentru că pur și simplu articulațiile se degradează, femeile având un risc mai mare în această direcție. Obezitatea este și ea predispozantă, iar infecțiile și traumatismele, deformările articulare, ocupațiile care solicită mult articulațiile (cum ar fi sportul de performanță) cresc și ele riscul de artroză.
Cum se diagnostichează artrita și artroza?
Atât artrita cât și artroza se diagnostichează făcându-se mai întâi un examen clinic al pacientului, apoi examene imagistice, incluzând radiografii și/sau RMN, analize de sânge pentru a se depista markerii de inflamație sau infecție, analiza lichidului sinovial și dacă este cazul, artroscopie.
De ce este necesară diagnosticarea precoce a artritei și artrozei?
Motivul principal este cel pe care l-am enunțat în debutul interviului și care este scopul nostru în medicină: calitatea vieții pacientului. De exemplu, în cazul artritelor, încă de la începutul bolii există dureri și tumefacții care îi împiedică pe pacienți să facă lucruri simple, cum ar fi să se încheie la cămașă sau să scrie! Fără tratament adecvat administrat imediat, apar leziuni osteoarticulare importante, care duc la deformări ireversibile.
În ceea ce privește artrozele, dacă nu sunt diagnosticate și tratate timpuriu produc, la rândul lor, deteriorări majore, cu impact semnificativ sau chiar impotență funcțională, lucru care nu e de dorit!
Ce program de consultații aveți? Cum va pot găsi pacienții?
Pacienții și toti cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe pagina mea de facebook dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro.
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor ( oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție.
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Articol scris de Adriana Caranfil
Sursa foto Ziarul de sanatate