”Osteoartrita – ca multe alte afecțiuni de spectru ortopedic – poate fi prevenită și mult încetinită ca evoluție în funcție de stilul de viață pe care alegem să-l ducem. În ultimii opt decenii osteoartita este din ce în ce mai întâlnită sub vârsta de 60 ani, iar cercetătorii și studiile ne aduc mereu noutăți în această privință.
Important: simptomele pot lipsi ani de zile, iar pacientul descopera că oasele și țesuturile sunt lezate! De aceea a fi informat și a te consulta încă de la primele simptome cu medicul specialist sunt în opinia mea două gesturi foarte importante în profilaxia osteoartitei, fapt pentru care vă propun să insistăm asupra cauzelor si simptomelor” – afirmă dr. Gabriel Ștefanescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, membru activ al societăților de profil sportive românești și internaționale, în debutul interviului pe această temă acordat site-ului www.aquiahora.ro – Ghidul tău online de lifestyle.
Chiar și o jumătate de kilogram în plus tensionează genunchii și șoldurile
”Osteoartrita este rezultatul unor modificări chimice de la nivelul cartilajului, ceea ce face ca acesta să se distrugă într-un ritm mai rapid decât este produs. Cauzele acestei deteriorări sunt foarte discutate și se bănuiește implicarea din ce în ce mai mare a unor factori hormonali. În alte cazuri, osteoartrita poate apărea că rezultat al unei alte afecțiuni, numită osteoartrită secundară.
Dar există și factori care țin de felul în care trăim, în care ne hrănim, în care facem mișcare. Vreau să atrag atenția asupra unui lucru legat de greutatea corporală excesivă. Prea multe kilograme peste normal tensionează suplimentar articulațiile, în special cele care susțin greutatea, cum ar fi genunchii, șoldurile și articulațiile de la nivelul talusului. Deși nu pare, chiar și jumătate de kilogram în plus pune presiune pe articulația genunchiului și a șoldului! De aceea, supravegherea greutății, mai ales la vârstele înaintate, poate diminua simptomele osteoartritei genunchiului sau probabilitatea de a dezvolta aceste simptome – explică interlocutorul nostru, ortoped Gabriel Ștefănescu.
Chiar și leziunile minore duc la deteriorări avansate ale cartilajului
Și pentru că vorbim de stilul de viată: activitățile de zi cu zi nu generează osteoartrită, dar frecvență cu care se produc, da! Anumite tipuri de îndeletniciri, ridicarea de greutăți în mod frecvent sau repetitiv, antenamentele dure din cadrul unor sporturi, meseriile care implică statul pe vine sau pe genunchi ore în șir, etc tensionează în mod repetat articulația și cresc riscul dezvoltării osteoartritei. Uneori nici nu e nevoie de un traumatism, pentru că o singură leziune articulară majoră sau mai multe leziuni articulare minore pot duce cu timpul la deteriorări ale cartilajului.
Factori de risc pentru instalarea osteoartitei
Activitățile zilnice obișnuite efectuate într-o articulație a cărei poziție este deviată de la axa normală sau care este mai laxă și mai mobilă decât în mod normal, pot duce la deteriorarea articulației și crește riscul dezvoltării osteoartritei. De asemenea, o infecție articulară în antecedente, poate altera procesele chimice de la nivelul cartilajului și duce la același rezultat.
Mai trebuie adăugat faptul că cercetările arată că la un procent mic din populație există o legătură între distrugerea cartilajului și anumiți factori. De exemplu, mai multe cazuri de osteoartrită în rândul membrilor aceleiași familii creează un context genetic care favorizează osteoartrită.
Chiar și unele afecțiuni metabolice sau endocrine mai rar întâlnite – fie o cantitate în exces de fier în organism, fie un exces de hormoni tiroidieni sau paratiroidieni, pot produce leziuni ale cartilajului, respectiv osteoartrită.
Poziția corpului cu genunchii în exteriorul liniei mediane sau cu genunchii la interior de linia mediană se întâlnesc frecvent în cadrul osteoartritei. Aceste deformări duc la apariția unor pierderi inegale de cartilaj și la deteriorări semnificative ale cartilajului.
Simptomele osteoartritei
Pe măsură ce osteoartrita devine din ce în ce mai severă, simptomele pot presupune o pierdere totală a funcției articulațiilor afectate. Acestea pot fi de la minore la severe. În cazul în care sunt afectate articulațiile care susțin greutatea – cum ar fi șoldurile și genunchii – apar mai multe complicații decât în cazul osteoartritei de la nivelul articulațiilor care nu susțin greutatea, cum ar fi cele de la nivelul degetelor. Eu însă sper din toată inimă că atunci când există unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai jos, pacientul să se prezinte la medicul specialist! – îndeamnă ortoped Ștefănescu.
Iată câteva dintre simptomele osteoartritei:
- cracmente articulare (crepitații), însoțite sau nu de durere;
- durere la palpare și tumefiere ocazională;
- rigiditate care durează mai puțin de o oră, după perioade de inactivitate, cum ar fi dimineața la trezire sau după repaus prelungit;
- limitarea mișcărilor în articulație;
- durerea, în special la nivelul mâinilor, șoldurilor, genunchilor sau picioarelor și câteodată la nivelul coloanei vertebrale; durerea este în strânsă relație cu activitatea desfășurată în articulația respectivă și este mai puternică la sfârșitul zilei sau după perioade de activitate; pe măsură ce boala avansează, durerea apare chiar și în repaus;
- deformări articulare, mai ales în stadiile tardive ale osteoartritei.
Ce program de consultații aveți? Cum va pot găsi pacienții?
În unele cazuri pot fi necesare înlocuirea sau protezarea articulației sau alte tratamente chirurgicale cu scopul de a menține funcția articulara și de a preveni instalarea invalidității progresive. Din fericire, atât tehnicile chirurgicale cât și componentele articulare artificiale folosite în intervențiile chirurgicale sunt în continuă îmbunătățire.
În vederea recomandării tratamentului adecvat este nevoie de un diagnostic precis. Pacienții care doresc o consultație deoarece s-au recunoscut în simptomele de mai sus, sau cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil