Ouăle murate reprezintă o delicatesă care i-a încântat pe britanici încă de la început de secol optsprezece, după ce obiceiul chinezesc de a mura totul, inclusiv ouăle, cucerise mare parte din Orient cu secole înainte.
Ce spune bucătarul despre ouăle murate
Bucătar-șef Constantin Nicolăină afirmă că ouăle murate sunt nelipsite în țările nordice, dar pot fi întâlnite peste tot în lume, deoarece interesul pentru bucătăria internațională, în special pentru cea chinezească este foarte ridicat.
”Mă întrebați ce gust au ouăle murate? Sunt o bunătate! Sunt mai mult de 10 ani de când am făcut pentru prima dată, și de atunci nu-mi lipsesc din frigider!
Nu este suficient doar să faci ouă murate, ci important e să le și colorezi într-un mod cât mai spectaculos cu ajutorul unor pigmenți obținuți din fructe și legume. Cel mai des este folosita sfecla, dar culori atrăgătoare se pot obține și prin fierberea foilor de ceapă sau a cartofilor mov. Imaginația fiecăruia își poate aduce contribuția la acest capitol.
Sfat: cine face pentru prima dată această rețetă ar trebui să încerce varianta cu 6 ouă, și dacă este cucerit de gust poate dubla sau tripla cantitățile.
Pentru pregătirea ouălor murate acestea se scot din frigider și se lasă la temperatura camerei timp de câteva ore. În caz contrar, coaja va crăpa la fierbere și nu vor mai arăta impecabil așa cum ne dorim. Se pun în cratiţă, se acoperă cu apă rece, se aduc până în punctul de fierbere, după care se reduce focul şi se fierb timp de 12 minute. Se scurg imediat şi se lasă la răcit în apă rece, timp de 5 minute. Curăţați-le cu grijă având grijă ca albuşul să rămână intact!
Cum se prepară soluția pentru murarea ouălor
Compoziția este următoarea: jumătate de cană de oţet alb, o cană și jumătate de apă sau dacă aveți suc de struguri de mere înlocuiți apa cu unul din aceste sucuri, o ceapa mică-medie tăiată julien, 10 linguri sare, câteva boabe de muștar, câteva boabe de piper, câțiva căței de usturoi, dafin. Amestecați totul și puneți pe aragaz. Lăsați să dea în clocot după ce au fiert timp de 5 minute.
Puneți ouăle într-un borcan cu dimensiuni adecvate, turnați soluția caldă și puneți capacul după ce s-a răcit. Pot fi păstrate la frigider minimum o săptămână, și se vor consuma după minimum 24-48 de ore!
Gustul este absolut minunat, sunt preferatele mele, le folosesc alături de somon, în salate de frunze verzi, în sandwich-uri cu brânză de casă sau ca aperitiv la orice moment al zilei. Îndemn pe toată lumea dar mai ales pe gourmets să gătească ouă murate, pentru că e păcat ca acest gust să le rămână necunoscut!” – conchide interlocutorul nostru.
Ce spun specialiștii despre ouăle murate
I-am întrebat pe specialiștii brandului de ouă premiat la Bruxelles pentru gust și calitate, ”Din Ogradă” dacă prepararea în acest mod a ouălor este sigură pentru consum și iată ce ne-au răspuns:
”Absolut, da!
De un singur lucru trebuie să țineți cont înainte de a vă apuca de prepararea acestei delicatese și anume ca ouăle să fie foarte proaspete, certificate sanitar-veterinar și să aibă un gust bun, pentru că gustul dă nota preparatului final. Ouăle murate pot fi servite cu o salată de cartofi cu frunze verzi și măsline sau cu platou de brânzeturi diferite ca textură și grăsime, cu dulceață de ceapă roșie sau cu un platou de pește afumat. Împodobesc o masă festivă sau pur și simplu ne aduc bucurie și savoare ca aperitiv lângă o bere rece și proaspătă!”
Articol/interviuri Iuliana Zamfir
sursa foto Shutterstock