Lui Vlăduț bunica îi face de două ori pe săptămână ouă fierte moi.
Este mâncarea lui preferată și-l face să se simtă important la cei cinci ani ai lui, pentru că îi sunt servite în suportul de ou, alături de crutoane mici de pâine prăjită.
Vlăduț adoră să ciocănească în oul ce așteaptă cuminte pentru a-i scoate capacul, după care urmează un ritual care-l face pur și simplu fericit: ia câte un cruton și-l înmoaie în substanța cremoasă ce rezultă din amestecul gălbenușului cu albușul. Durează mult până duce la capăt această operațiune de mare importanță. Face totul tacticos, dar exemplar. Are senzația că este deja adult, pentru că vezi bine, face totul întocmai ca adulții!
În câte case se petrece oare acest lucru?
’’În orice casă în care există copii, oul ar trebui să fie prezent la micul dejun de cel puțin două ori pe săptămână! – precizează nutriționistul Georgiana Savu.
Acest aliment este o sursă prețioasă de lecitină, care nu numai că menține sănătatea vaselor capilare datorită vitaminei B6, dar este și baza unei memorii foarte bune. Copiii în creștere au nevoie să-și mențină puterea de concentrare la cote foarte ridicate, iar oul reprezintă un aliat de drum lung, cu condiția să fie proaspăt și de bună calitate.’’
Cum știm că un ou îndeplinește condițiile de calitate?
Îl întrebăm pe doctor Ștefan Balaban, autorul oului cu cel mai bun gust din Europa, cunoscut ca oul ’’Din Ogradă’’:
’’Este cel mai bogat aliment în fosfor asimilabil, ca sa nu mai vorbim de faptul că doar din consumul unui singur ou este asigurat 30% din necesarul de fier!
Acest aliment este remarcabil, pentru că furnizează imediat proteinele și implicit energia de care orice copil are nevoie pentru a crește sănătos, cu condiția să fie un ou superior, din găini crescute liber la sol, așa cum este al nostru. Când îl cumperi, trebuie să te asiguri că oul poartă avizele și certificările de calitate și că pe tot lanțul procesului de producție totul este natural și controlat.
Nu poți risca, mai ales atunci când e vorba despre copii, să nu optezi pentru un produs de calitatea cea mai bună!’’, punctează doctor Ștefan Balaban.’’
Dați copiilor ouă la micul dejun pentru că grăsimile specifice acestui aliment sunt superioare din punct de vedere biologic și stimulează activitatea nervoasă superioară.
Află adevărul despre colesterol în general și despre colesterolul din ou din articolul Colesterolul, o minciună cât planeta! Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit, aflat pe site-ul Aqui Ahora, aici.
Articol scris de Adriana Caranfil