Starea de mahmureală apare după un consum mai mare de alcool. Sărbătorile de orice fel sunt ocazii la care uneori oamenii beau mai mult, luați de valul atmosferei plăcute și destinse, amestecă tipul și gradele băuturilor, ceea ce favorizează neplacuta senzație de mahmureală de a doua zi. Aceasta se poate prelungi mai multe zile, fiind însoțită și de o sâcâitoare durere de cap.
Hidratarea este prioritară pentru revenirea din mahmureală
Mecanismul instalarii acestei stări este simplu, ne explică Eviana Trandafir, nutriționist:
”Alcoolul irită stomacul. Apare o dilatare a vaselor de sânge, o scădere a glicemiei și o deshidratare puternică, alcoolul având un efect diuretic. Așa că nu este de mirare, de ce, după mesele bine stropite cu alcool, a doua zi persoana resimte sete puternică, ameţeală, dureri de cap, greaţă, slăbiciune şi oboseală accentuată.
De aceea, prioritară pentru revenirea din mahmureala este hidratarea şi refacerea nivelului de săruri din organism. Prin urmare, prima indicație medicală este ca a doua zi să se bea foarte multă apă! Foarte bune sunt și sucurile de fructe, citrice îndeosebi. Banana sau un ceai de ghimbir sunt și ele eficiente, ca să nu mai vorbim despre tradiționala zeamă de varză, murăturile sau ciorba acră, pe care gastronomia românească le-a identificat de secole drept remedii anti-mahmureală.”
Ouăle energizează și favorizează eliminarea metaboliților alcoolului
Dar acestea nu sunt singurele alimente care ajută, ci doar printre cele mai cunoscute. Am reușit însă să găsim și un alt aliment la care nu te-ai aștepta:
”Puțină lume știe, dar ouăle au un excelent efect anti-mahmureală, afirmă specialiștii brandului ”Din Ogradă”, care știu totul despre proprietățile acestui versatil aliment:
Faptul se datorează conținutului bogat în cisteină, substanță care ajută la descompunerea compusului chimic numit acetaldehidă, cea care cauzează mahmureala și care stimulează eliminarea metaboliților alcoolului.
Ouăle de găină sunt adevărate comori de energie, conținând aproape toate vitaminele importante, numeroase minerale, precum și proteine prețioase. De aceea, cel mai bun lucru pe care îl poate face un om care a băut prea mult alcool la petrecerea de seara trecută este acela de a-și face dimineața o omletă din câteva ouă, eventual însoțită de o salată stropită cu multă lămâie și va avea mari șanse să depășească această neplăcere” – punctează specialiștii Aviputna.
Eviana Trandafir, nutriționist, adaugă: Să nu uităm că sărbătorile înseamnă la români și un cumul al mâncării cu alcoolul. E adevărat că mesele tradiționale sunt pline de tentații, dar la fel de adevărat este și faptul că ficatul este intens solicitat în această perioadă, pentru că care are de derulat foarte multe procese chimice pentru descompunerea alcoolului și a grăsimilor din mâncare. De aceea e util să ”lipim” o notiță într-un colțișor al memoriei, pe care să scrie doar un singur cuvânt. Acela e ”moderație” și este cea mai sănătoasă linie de viață pe care ne-o putem crea!” – încheie interlocutoarea noastră.
Articol scris de Fabiana Nicolae