Ouăle poșate sunt extraordinar de arătoase în farfurie, gustoase și păstrează toate calitățile nutritive fiind gătite astfel.
Are rost să învățăm tehnica de poșare și să mâncăm ouăle în acest mod cât mai des posibil? Are, pentru că este una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a acestui aliment.
Deoarece multe gospodine se plâng că deși respectă rețetele, ouăle lor poșate arată zdențuite sau sunt fierte prea mult, au gălbenușul tare sau sunt pur și simplu neapetisante, în articolul de azi vom oferi câteva secrete ale bucătarilor profesioniști.
Mai întâi, ce este poșarea?
Poșarea este o tehnică gastronomică prin care se fierbe în clocot fin un aliment, fără ca lichidul să facă valuri. Este un mod de preparare aplicat mai ales la ochiurile românești și la pește. Prin urmare, când preparați oul poșat, acesta nu se va pune în apa clocotindă, deoarece apa va sparge omogenitatea oului și-l va împrăștia în vas.
Există niște pași simpli, care dacă sunt urmați întocmai conduc la obținerea unui ou poșat aspectuos? Fără îndoială că da!
Rețeta de ou poșat în 6 pași simpli
- Se pune apă la fiert într-o oală, adăugând o jumătate de lingură de oțet;
- Când apa începe să fiarbă, dăm focul mai încet așteptând să se potolească micile valuri clocotinde;
- Se sparge oul într-un castronel mic;
- Când apa fierbe extrem de încet, o amestecam cu un tel, așa încât să formăm un vârtej. Dăm drumul oului în mijlocul acestuia. Îl lăsăm să fiarbă până când oul plutește și albușul e gătit, dar gălbenușul e încă moale;
- Scoatem oul cu o spumieră, având grijă să scurgem toată zeama printre găurile acesteia;
- Servim imediat, după ce punem sare, piper, ierburi, vlăstari sau tot ceea ce ne dorim, deasupra acestuia.
Care sunt secretele care permit obținerea unui ou poșat ca de revistă?
Există câteva secrete pe care bucătarii profesioniști le aplică cu succes, așa încât gălbenușul să fie complet învelit de albuș.
- În primul rând, ouăle trebuie să fie foarte proaspete.
- În al doilea rând, se folosește oțetul! Nu vă temeți că oul ar putea avea gust de oțet. Dacă puneți NU mai mult de jumătate de lingură de oțet veți obține exact ouăle dorite, deoarece această substanță ajuta la stabilizarea albușului de ou în apă.
- Al treilea secret este timpul de fierbere. Pentru un ou poșat cu gălbenuș moale, lichid și albuș bine închegat, timpul de fierbere este de 3 minute, acesta fiind reperul de timp de la care gălbenușul va începe să se închege.
Cum poți consuma ouăle poșate?
În multe feluri! La micul dejun, de pildă, pot fi puse pe o felie de pâine integrală prăjită, alături de legume feliate sau pe care ai întins în prealabil o felie-două de avocado.
La prânz, ouăle poșate pot fi consumate într-o salată sau peste un piure de spanac, ciuperci sau conopidă sotată în unt, iar seara peste paste din orez fierte și asezonate cu ierburi aromatice.
Articol scris de Iuliana Zamfir