Studii recente arată că la nivel mondial, insomnia afectează jumătate din populația adultă a planetei, la un moment dat în viață!
Dacă se instalează pe termen lung, insomnia poate duce la dezechilibre de natură emoțională, intelectuală – când încep să se manifeste tulburările de concentrare și memorie și fizică – atunci când sistemul imunitar dă semne de slăbire și oboseală și este predispus la infecții.
Ca răspuns la mesajele cititorilor site-ului nostru care ne-au cerut să dezvoltăm această temă, am realizat un interviu cu dr. psihiatru Alina Frunză de la Centrul Medical Neolife.
O insomnie ar trebui identificată atât la psiholog cât și la psihiatru
- Insomniile sunt tot o patologie de factură psihiatrică? De ce apar și cum de au ajuns să afecteze un număr imens de persoane după cum arată statisticile?
Tulburările somnului sunt manifestări foarte complexe, care au multe cauze posibile, de la condiţii medicale generale cum ar fi sindromul de apnee în somn sau probleme cardiace, cauze neurologice sau efecte secundare ale unor medicamente care se prescriu în mod frecvent. De asemenea, insomnia este un simptom care apare în patologia psihiatrică deosebit de des, atât în multe feluri de tulburări psihice cât şi la foarte mulţi pacienţi.
O insomnie ar trebui investigată atât la neurolog pentru a identifica posibilele cauze medicale organice ale ei, cât şi la psihiatru.
Stresul cronic repetat, starea de incordare, îngrijorările în legatură cu diverse probleme care ne copleşesc pot afecta somnul, iar lipsa de somn va produce efecte de tipul oboselii diurne şi scăderii capacităţii de concentrare a atentiei. Ca într-un cerc vicios care se autoîntreţine şi tot creşte, îngrijorările şi stresul se vor accentua, totul va parea mai dificil şi va necesita un efort şi mai mare, iar somnul mai dobândește o cauză pentru care va fi afectat. Cu ajutorul unui profesionist acest cerc vicios trebuie întrerupt!
Sigur, cei mai mulţi dintre noi am avut probleme cu somnul la un moment dat şi ştim cât de neplăcut este să îţi petreci noaptea stând cu privirea pironită în tavan, nervoşi că nu putem adormi deşi e lucrul pe care îl dorim cel mai mult din lume în momentul respectiv! Dacă se întamplă frecvent, apare teama de a te mai duce la culcare pentru că va începe un nou asemenea chin, apar comportamente nesănătoase care generează nemulţumire şi situaţia poate degenera sau se poate croniciza.
Insomnia poate să facă parte din tabloul unei tulburări psihice, de aceea trebuie tratată
- Când ar trebui să ne adresăm psihiatrului dacă nu putem dormi?
Daca insomnia persistă o perioadă semnificativă de timp şi afectează capacitatea de funcţionare de peste zi, ar trebui investigată. În special dacă se însoţeşte de alte simptome, ar putea face parte din tabloul unei alte tulburări psihice care ar trebui adresată şi tratată, în felul acesta rezolvându-se şi insomnia odată cu tratamentul eficient al problemei de bază.
De obicei anxietatea este însoţită de dificultăţi la adormire, altfel spus insomnie de adormire, iar depresia se asociază cu insomnia de trezire, însă cele două feluri de insomnie se pot asocia între ele, precum poate fi vorba despre insomnie de mijloc sau treziri frecvente în timpul nopţii pe fondul unui somn superficial.
Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte
- Cât de important este somnul pentru o viață sănătoasă? Cât ar trebui să doarmă un adult?
Somnul este un proces neurobiologic deosebit de complex şi foarte important, având o multitudine de roluri benefice atât pentru minte cât şi pentru corp. În timpul somnului de exemplu se repară ADN-ul celular, se activează sistemul imun şi procesele de antioxidare, de curăţare a ameninţărilor din corpul şi creierul nostru.
Bineînţeles somnul are foarte multe sarcini şi în menţinerea unui echilibru în viaţa psihică, de la simpla odihnă a gândirii conştiente la fixarea amintirilor şi consolidarea informaţiilor învăţate.
Necesarul de ore de somn pe noapte variază în funcţie de vârstă, un adult având nevoie de cam 7-9 ore de somn pe noapte. Cantitatea somnului nu este singura care contează, ci şi calitatea somnului, care se va traduce în nivelul de oboseală şi capacitatea de funcţionare de peste zi.
Pentru un somn bun trebuie respectată o igienă a somnului
- Ce trebuie să știe și să facă un insomniac pentru a-și putea recăpăta somnul?
Mai întâi trebuie identificate cauzele problemelor de somn. Planul de recuperare va fi construit în funcţie de aceste cauze şi de cum ar putea fi ele ameliorate sau eliminate. Va fi nevoie şi de o igienă a somnului cu ore regulate de culcare, reducerea consumului anumitor alimente şi lichide precum şi eliminarea unor comportamente care ar putea întreţine insomnia, cum ar fi televizorul, telefonul şi tableta. Activitatea fizică, altfel foarte sanătoasă, poate produce şi aceasta o activare care duce la dificultăţi de adormire, dacă are loc cu mai puţin de 5-6 ore înainte de timpul obişnuit de culcare.
Necesitatea introducerii unui tratament trebuie evaluată de un specialist. Plecând de la cauzele insomniei şi tratamentul cu somnifere trebuie ghidat atent, pentru a reduce cât mai mult şansele ca pastilele să devină un obicei greu de îndepărtat – conchide specialistul.
Dr. psihiatru Alina Frunză te așteaptă cu ajutor specializat la Centrul Medical Neolife. Fă-ți o programare la call center 021 9230 sau vino la Sediul Centrului Medical Neolife din Bd. Ficusului nr. 40, București.
Interviu realizat de Adriana Caranfil