Da, Parisul…
Este genul de destinaţie în care doreşti să revii și este perfect adevărat ce se spune: boem, eclantant, romantic – o, da!- fermecător, respirând istorie prin toţi porii, eclectic, seducător, murdar chiar. Dar trebuie să vezi Parisul pentru a înţelege cum sunt posibile atâtea contradicţii referitoare la acelaşi reper.
Este imposibil să vizitezi cele aproximativ 4000 de monumente istorice printre care se numără şi cele din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar trebuie să vezi:
• Muzeul Luvru. Cel mai vizitat muzeu de artă din lume şi obiectiv turistic central din Paris. Clădirea a fost extinsă de multe ori de-a lungul secolelor.
• Grădinile Tuilleries. Sunt în imediata vecinătate a Palatului Louvre. Sunt cu adevărat spectaculoase şi extrem de laborios structurate.
• Turnul Eiffel. Are 324 metri şi peste 10.000 de tone. Întreţinerea turnului necesită 50 de tone de vopsea maro închis la fiecare 7 ani. Sigur că da, turnul Eiffel este simbolul numărul 1 al Franţei la nivel mondial.
• Palatul Versailles. Este situat în oraşul Versailles, din apropierea Parisului. Castelul este remarcabil nu numai prin frumuseţe, ci şi prin importanţă istorică. Figură emblematică: Ludovic al XIV-lea (Regele Soare). Statura sa scundă (1,62 m) nu l-a împiedicat să fie fermecător şi curtenitor cu femeile. Purta tocuri înalte şi peruci luxuriante, dar era şi un strateg remarcabil, priceput în a câştiga respectul soldaţilor săi. Este posibil să găsiţi copii francezi de vârstă şcolară care îşi iau porţia/lecţia de istorie direct din muzeu, o modalitate prin care mândria de a fi francez şi patriotismul veritabil sunt alimentate la nivel înalt.
• Hôtel des Invalides. Complex de clădiri care reflectă istoria militară a Franţei. Bonaparte este înmormântat aici, împreună cu mari eroi ai Franţei.
• Catedrala Notre-Dame. Absolut monumentală, capodoperă a stilului gotic. Vei fi uluit de dantelele din piatră şi ornamentele de o bogăţie copleşitoare. Spaţiul interior coloane poate adăposti peste 10.000 de persoane. Nu vei uita niciodată lumina care se prefiră printre vitraliile spendid colorate.
• Muzeul d’Orsay. Situat pe cheiul stâng al Senei. Este amenajat în clădirea Gării d’Orsay. Pictură, sculptură, fotografie, arhitectură, artă decorativă, nimic nu lipseşte. În cel mai bun caz, ai nevoie de cel puţin o jumătate de zi pentru a vizita toate colecţiile.
Poţi trage o fugă la Paris într-un city-break sau îi poţi aloca întreagă vacanţă. Nu vei greşi nici într-un caz, nici în altul. Dar vei fi în eroare absolută dacă odată ajuns acolo, nu vei mânca extravagantele macarons, cărora le vei fi devotat pentru tot restul vieţii tale. Şi bineînţeles la prânz şi cină delectează-te cu unul din delicioasele soiuri de vin roşu franţuzesc.
Vei ajunge, copleşit de evidenţe şi sedus de farmecul metropolei, să simţi ce înseamnă „la vie en rose”.