”Ați observat că mulți oameni țin un umăr mai sus și unul mai jos și chiar atunci când stau drepți au corpul orientat prea în față sau prea în spate?
Există pacienți care acuză dureri de mijloc, cervicale, șold, genunchi, cap, pe care le poartă din decadă în decadă până la senectute, doar din cauza defectelor de postură dobândite care au evoluat în timp spre afecțiuni serioase. De aceea, trebuie subliniat că postura are un cuvânt greu de spus în sănătatea noastră musculo-scheletală” – explică dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu peste 15 ani de experiență, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică și endoprotezare articulară, în debutul interviului nostru referitor la durerile de spate. Mulți cititori ai site-ului ne-au scris dorind să înțeleagă cauza acestor dureri, prin urmare am apelat la colaboratorul nostru pentru sănătate ortopedică, dr. Gabriel Ștefănescu pentru lămuri.
Iată interviul realizat:
Postura corectă e ca respirația!
”O postură greșită, mai ales în epoca tehnologică de astăzi, este imposibil de evitat. Are efecte negative asupra corpului și asupra minții. Deși poate fi obositor să te autosupraveghezi tot timpul, obiceiul este benefic pe termen lung.
Unele persoane pot avea o postura greșită din cauze medicale, boli neuromusculare, curburi ale coloanei vertebrale, picioare de lungimi diferite, deformările extremităţilor, dar vă propun să discutăm despre acestea într-un alt interviu. Nu mă voi referi în cele ce urmează la cele care apar ca urmare a unei traume sau accident, ci la defecte dobândite din cauza posturii, care este cea mai frecventă cauză a durerilor de spate.
De fapt, din capul locului trebuie spus că postura corectă e ca respirația. Așa cum trebuie să te asiguri că primești aer în fiecare secundă, tot așa trebuie să te asiguri permanent că ești aliniat la nivel postural, altfel se va produce, în timp, vătămarea vertebrelor, discurilor, a altor porțiuni ale coloanei vertebrale sau ale sistemului musculo-scheletal.
Mulți pacienți care vin la consult, dar mai ales cei tineri și foarte tineri se plâng de dureri de spate îngrozitoare, manifestate mai ales în ultimul an. Și nu e de mirare! Pandemia ne-a obligat să stăm mai mult în casă, să lucrăm mult mai mult pe calculator, unii joacă gaming ore în șir, stau câte 7-8 ore încontinuu pe scaun nemișcați, nu se ridică nici măcar până la masă, și masa tot în scaun o iau…Sunt obiceiuri toxice care generează afecțiuni cronice, dureroase, ceea ce va duce la creșterea numărului pacienților cu dureri de spate, care oricum consumau sume uriașe ale sistemelor de sănătate din toată lumea. Știați că bolile provocate de durerile de spate costă omenirea mai mult decât toate celelalte boli la un loc?!
Situația este deci, foarte serioasă, dar nu nerezolvabilă.
Durerile de spate netratate duc la afecțiuni grave
Dacă pacientul diagnosticat la timp poate acționa în multe moduri, dar cel mai important este acela că va conștientiza cât rău îi face pe termen scurt și lung postura defectuoasă, care poate fi corectată atât în activitățile de zi cu zi cât și prin kinetoterapie sau alte forme de gimnastică medicală. Dar dacă un copil, un adolescent, un tânăr vor persista în a promova o postură defectuoasă, în proporție de 100% vor avea afecțiuni cronice la vârsta maturității, deformări ale scheletului, dureri insuportabile! O geantă cu prea multe rechizite sau pur și simplu căratul în mod greşit la vârsta copilăriei sunt două premise pentru ca viitorul adult să aibă suferințe ortopedice.
Poate vă întrebați cine e direct responsabil de postura noastră. Creierul este cel care dictează și coordonează mișcările, act în care sunt angajate și alte resurse importante ale corpului. Pentru un echilibru armonios, o postură corectă și un mers normal, concură ochii, musculatura paravertebrală, urechea internă, sensibilitatea plantară și lista ar putea continua. Dar cel mai important este să contribuim chiar noi, prin autoobservare, și autocorectare continuă la păstrarea unui aliniament armonios al întregului corp. Analogia dintre postură și respirație este una corectă. Ambele contribuie la starea noastră de bine.
Există meserii care predispun mai mult decât altele la afecțiuni ortopedice?
Da. O să trec în revistă câteva.
În primul rând sunt toți cei care trebuie să lucreze multe ore la birou. Lucratul pe calculator ne stimulează să privim în jos sau să aducem capul mult în față, în mod repetitiv de sute de ori pe zi, ceea ce dezechilibrează coloana. Ca să remediem acest lucru, ar trebui să poziționăm monitorul computerului la nivelul capului, păstrând o distanță care să ne permită sa citim cu ușurință textul de pe ecran. Dacă nu vedem bine fie pentru că monitorul este prea la distanță, fie pentru că nu este reglată luminozitatea ecranului, ne vom curba gâtul pentru a distinge mai bine culori, forme sau litere, ceea ce va periclita întreaga postură a spatelui. Din această cauză la sfârșitul zilei apare durerea cervicală, reflectată în umeri și brațe, și care se traduce ca o senzație de arsură ce nu cedează nici după masarea zonei dureroase, nici chiar după odihnă.
Și nu este totul. În unele cazuri, durerile descrise mai sus se împletesc cu sindromul tunelului carpian, deoarece nervii din gât și spate controlează funcția musculară a brațelor, încheieturilor și mâinilor. Postura greșită poate afecta negativ aceste zone, mușchii se strâng, apare amorțeala, furnicăturile sau durerea. De aceea, vă rog să urmăriți nu doar poziția superioară a corpului, ci și a mâinilor în timp ce tastați.
O altă meserie este șofatul. Stând prea mult timp în şezut, flexorii şoldului se scurtează, iar atunci când te ridici în picioare nu vei mai putea întinde corect bazinul şi astfel vei merge cu el uşor adus în faţă. Alți șoferi conduc cu scaunul lăsat prea pe spate. Pentru a avea o vedere bună sunt nevoiți să-și întindă gâtul ceea ce provoacă, în timp, durere şi leziuni la nivelul coloanei cervicale.
Instrumentiștii, tensimenii și toti cei care execută de sute de ori pe zi gesturi repetitive dintr-o postură greșită – cum sunt cei ce lucrează în fabrici, la liniile de asamblare – sunt și ei ”victime” sigure.
În concluzie, trebuie înțeles că înainte de a apărea deformările, apare durerea. Este momentul ideal să te prezinți la specialist pentru diagnostic și îndrumare corectă, adecvată problemei specifice pe care o ai.
Ce program de consultații aveți? Cum va pot găsi pacienții?
Pacienții și toti cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe pagina mea de facebook dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro.
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor ( oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire/recuperare după un traumatism.
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil