Care e, de fapt, pericolul pe care-l întâmpină persoanele care consumă carne roşie – vită, porc, miel – frecvent și cum poate fi combătut în mod natural efectul nesănătos al consumului acestui tip de carne, foarte pe placul nostru, al românilor?
Este întrebarea adresată dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, expert în fitoterapie și aromoterapie.
Iată ce ne-a răspuns:
De ce se numește așa carnea roșie?
”Întrebarea dumneavoastră îmi aduce aminte de o întâmplare veche…Am rămas uimită când, mai demult într-un concediu în Italia, am cunoscut într-un sat foarte mulți bătrâni longevivi care mi-au mărturisit că mănâncă săptămânal o porţie de carne tocată crudă, cu un pic de ulei de măsline şi stropită cu zeamă de lămâie. Aveau între 80-90 de ani, dar cu toții păreau mai tineri cu 20 de ani! Dar ce e mai important e că aveau vigoare și erau sănătoși. Desigur, hrana de bază a bătrânilor de care povestesc avea la bază mult pește și fructe de mare, dar cu toții obișnuiau să consume puțină carne roșie crudă, dar foarte proaspătă, săptămânal.
Se vorbește așadar mult pe acest subiect. Cu atât mai mult cu cât noi românii preferăm carnea roșie mai mult decât alte tipuri de carne. Să vedem, pe scurt și pe înțelesul tuturor, care sunt părțile bune și rele ale cărnii roșii.
În primul rând de ce se numește carnea roşie: datorită prezenţei în ţesuturi a hemoglobinei şi a mioglobinei, proteine complexe, care au rolul de a captura oxigenul. Animalele mari, ale căror mişcări necesită consum de energie sporit, au aceste molecule care conţin atomi de fier. Cercetătorii au stabilit, în urma diferitelor studii că în momentul digestiei aceste substanţe provoacă inflamaţii la nivelul intestinelor şi, transformându-se, elimină substanţe cancerigene. Riscul creşte dacă se consumă carne roşie conservată, salamuri, cârnaţi, preparate care conţin nitraţi, nitriţi şi fel de fel de aditivi periculoşi pentru sănătate.
Iată de ce în Occident se înregistrează numeroase cazuri de cancer la colon, această boală ocupând un trist loc trei printre cauzele de moarte prematură, consumul exagerat de hamburgeri, de carne la grătar sau de salam nefiind, cu siguranţă, agreat de corpul uman. Cercetătorii au demonstrat că diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea apar într-un procent aproape dublu la persoanele care consumă carne roşie zilnic.
Carnea roșie nu poate fi exclusă total din meniul nostru
Totuşi, carnea roşie nu se poate exclude complet, conţine vitamina B12 pe care corpul nostru nu o produce, iar cantitatea de fier pe care o putem asimila nu e deloc de neglijat – punctează specialistul.
Soluţia? Un meniu care se bazează preponderent pe legume, verdeţuri şi fructe, mult peşte, carne de pui sau de curcan şi carne roşie doar o singură dată pe săptămână.
Redigest, calea naturală de îmbunătățire a digestiei
Pentru îmbunătățirea procesului digestiei, pentru stimularea și menținerea proceselor metabolice, dar mai ales pentru normalizarea dietelor dezechilibrate în care predomină carnea roșie procesată mai ales, pentru pacienții care suferă de, pancreatită, dischinezie biliară, indigestie acută sau alergodermii de cauză alimentară, recomand Redigest.
Acesta este un supliment alimentar produs de HOFIGAL, făcut din cuticulă de pipotă de pui și extract de armurariu, și doresc să accentuez capacitatea sa de a îmbunătăți colesterolul, de obicei foarte crescut la marii mâncători de carne. De asemenea, contribuie la normalizarea tranzitului intestinal și combate constipația, chiar pe cea cronică, știut fiind că un regim alimentar care se bazează mai mult pe carne decât pe fructe, legume și cereale integrale produce disconfort intestinal și suferințe de acest tip”, conchide interlocutoarea noastră.
Mod de administrare:
Adulți: Doza de atac: 2 comprimate de 3 ori pe zi cu o jumătate de ora înaintea meselor sau la 2 ore dupa mese.
Doza de întreținere: 2 comprimate de 2 ori pe zi (înaintea meselor de prânz și seara sau la 2 ore dupa mese).
Pentru afecțiunile cronice: doza de întreținere în cure de câte 3 săptămâni cu pauze de 3-5 zile; se recomandă utilizarea permanentă în boli digestive cronice.
Copii 1-3 ani: o jumătate de comprimat de 3 ori pe zi.
Copii 3-12 ani: 1 comprimat de 3 ori pe zi.
Produsul poate fi comandat din farmaciile HOFIGAL din toată țara, din farmaciile partenere, dar cel mai simplu poate fi comandat online dând click pe “comandă acum”.
Vrei să afli mai mult? Citește și articolul Cum se decongelează corect și igienic carnea, publicat pe site-ul nostru aici.
Interviu realizat de Laura Dumitrache