Acompaniază mâncarea de fasole, tocăniţele, fripturile și sunt nelipsiţi din cămările românilor.
Castraveţii muraţi în saramură ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv, întăresc flora bacteriană şi susţin un anumit nivel de imunitate capabil să ne apere de boli. Conţin vitamine şi minerale, combat lipsa poftei de mâncare şi ne dăruiesc o doză de energie, atât de importantă în iernile friguroase.
Iată de ce putem începe deja să ne pregătim borcanele şi să trecem la acţiune, reţeta este simplă şi nu vom folosi nici conservanţi.
Ingrediente:
- 5 kg de castraveţi;
- jumătate kilogram ţelină, rădăcini şi frunze;
- câţiva morcovi;
- sare grunjoasă;
- mărar uscat, cu seminţe;
- vreo două rădăcini de hrean;
- câteva foi de dafin;
- vreo doi ardei iuţi;
- 300 grame usturoi;
- coriandru, piper sau seminţe de muştar, opţional.
Se spală castraveţii şi se curăţă de vârfuri, apoi se aşează într-un vas încăpător, un lighean de bucătărie de exemplu.
Deasupra se toarnă saramura pregătită din apă şi sare, proporţia de o lingură de sare la un litru de apă. La cantitatea de castraveţi de mai sus este bine să pregătiţi cinci litri de saramură, mai bine să vă rămână decât să nu vă ajungă şi să rămâneţi în final cu borcanele descoperite.
Se lasă acest vas acoperit pentru 24 de ore.
A doua zi se curăţă hreanul, ţelina, usturoiul şi morcovii, se taie fâşii sau rondele, se aşează totul în borcane, alternând castraveţii cu rămurele de mărar uscat şi frunze de vişin.
Saramura în care au stat peste noapte se clocoteşte din nou şi se pune în borcane, având grijă să puneţi lame de cuţit sub borcanele de sticlă, să nu pocnească.
Se închid borcanele, după ce se răcoresc se dau la rece şi după două sau trei zile se scurge saramura, se opăreşte din nou şi se toarnă pentru ultima oară peste castraveţi.
Procedeul de opărire sterilizează, castraveţii muraţi nu se vor băloşi, vor rezista fără conservanţi şi vor rămâne crocanţi.
Articol scris de Iuliana Zamfir