”Din păcate, nu trăim într-un cântec fantastic, ca atât de cunoscutul ”Hai afară la zăpadă” din ”Regatul de gheață”, unde personajele mergeau prin zăpada înaltă doar în papuci și în rochii cochete de voal…și totul era bine și frumos.
La noi când se lasă iarna, buletinele de știri încep cu informații despre viroze, despre agresivitatea dată de faptul că sunt atât de contagioase, despre camerele de așteptare ale medicilor pline cu pacienți, adulți și copii.
Cam de pe la începutul lunii noiembrie, căsuța mea de e-mail și pagina de facebook a HOFIGAL e plină cu întrebări de genul: cum putem scăpa de răceala înfiorătoare care ne-a pus la pat toată familia? Copilul meu răcește des, nu știu ce să mai fac! Mă doare în gât, mă puteți ajuta cu un sfat naturist? Abia respir, mă doare capul permanent și-mi curge nasul fără încetare, etc, etc – ne povestește cu aplomb dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, căreia ne-am adresat pentru sfaturi naturiste cu privire la bolile specifice sezonului de iarnă.
Bunica mea îmi trata gâtul cu sirop de ridiche neagră. Culmea, de fiecare dată, mă făcea bine!
Zilele trecute, într-un mail cineva îmi spunea, vă citesc exact așa cum am primit: ”Când eram copil si apăreau primele semne ale tusei, bunica mea îmi făcea repede un sirop gros de ridiche neagră (peste ridichea rasă adăuga zahăr și lăsa peste noapte să se secrete lichidul) și-mi trecea. Sau când tușeam puternic, prepara o infuzie din 50 de grame de ridiche mărunt tocată în 250 ml de apă fierbinte și lăsa la infuzat cam un sfert de oră. Îmi dădea câte o cană la 2-3 ore și după 24-48 de ore stările gripale și tusea se calmau.
Culmea, aceste remediu, de fiecare dată mă făcea bine! Nu prea existau farmacii pe atunci, medicamentele erau rare, dar nu-mi amintesc să-mi fi tratat nici o răceală altfel decât cu leacuri băbești. Astăzi mă duc la farmacie pentru orice disconfort, pentru răceală îndeosebi, dar am senzația că reparația așteptată nu se produce. De 2 săptămâni am o tuse uscată și nicio pastilă nu pare să mă fi ajutat. Credeți că ar trebui să mă întorc la ridichea bunicii? Sau să merg la medic pentru antibiotice? Aveți alt sfat pentru mine?”
Sucul de ridiche menține sănătatea coardelor vocale
În primul rând, ar trebui să mergeți la medic pentru un diagnostic de acuratețe și un tratament adecvat, dar vă puteți întoarce fără nici o grijă la ridichea bunicii, că nu veți greși – i-am răspuns acestei persoane – pentru că ridichea neagră este celebră pentru legătura ei cu bronșitele cronice, răgușeala sau alte probleme legate de coardele vocale.
De fapt, se știe că cei care au ca profesie cântatul se ajută enorm bând o jumătate de pahar de suc de ridiche îndulcit cu miere de albine, respectivul tratament ajutând la menținerea sănătății coardelor vocale.
Și persoanele răgușite, care au vocea alterată și nu pot vorbi, vor reuși să-și recapete vocea normală folosind același banal suc de ridiche. Banal, dar foarte eficient aș adăuga, pentru că ridichea este un stimulent tonic al respirației, mai ales în cazul persoanelor care au senzația că se sufocă. Introducerea în alimentația obișnuită a salatei de ridiche neagră este salvatoare pentru ele. ”
Dacă ridichea este atât de eficientă de ce nu se fac medicamente din ea?
Întrebarea dumneavoastră este bună!
Chiar foarte bună, având în vedere că în ziua de astăzi există diverse tehnologii de obținere a unor preparate din plante sau fructe ori legume. Prin urmare, de ce nu și suc de ridiche neagră?!
Simplu: pentru că în afară de tinctură, la care pot fi stabilizate principiile active, nici una dintre tehnologiile de până acum nu au reușit să-i conserve principiile active. Dacă cineva vă recomandă firme care produc așa ceva să știți că sunt mincinoase, pentru că nu sunt bine cunoscute regulile cu privire la păstrarea substanțelor din această legumă, care deși e ieftină și accesibilă, nu este deloc oarecare. În Evul Mediu ridichea neagră era numită ”hreanul parizienilor” fiind nelipsită la mesele copioase de atunci, pentru că are și proprietăți digestive, anti-gutoase și hepatice remarcabile – ne dezvăluie A.D.Raiciu – dar despre acestea vom vorbi altă dată.
Tusimun, un produs HOFIGAL care susține sănătatea căilor respiratorii
Celor care au nevoie de aliați în păstrarea sănătății tractului respirator în perioada iernii când bântuie virozele agresive și capacitatea imunitară a multora dintre noi este deprimată și nu au timp prepare în casă suc de ridiche sau nu pot tolera gustul, le recomand produsul Tusimun, făcut din pătlagină, lemn dulce și valeriană.
Prin ingredientele sale menține sănătate căilor respiratorii, ameliorează tulburările funcționale ale tractului respirator cauzate de contaminanți, în special în perioadele reci ale anului și are efect emolient, fluidifiant pentru secrețiile bronșice, ușurând respirația și calmând tusea” – detaliază dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.
Produsul HOFIGAL Tusimun costă 9 lei, și poate fi comandat online.
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici și comandă acum!
Articol scris de Adriana Caranfil