Se crede că problemele aparatului locomotor afectează vârstnicii sau sportivii care sunt supuși unui program de performanță și care inevitabil, pot suferi accidentări.
Lucrurile nu stau așa! Accidentările, durerile, patologiile ortopedice cele mai diverse și neașteptate pot apărea la oricine, indiferent de vârstă. Uneori sunt aproape asimptomatice. Alteori există o durere surdă, suportabilă și de aceea înșelătoare. Oamenii învață să trăiască astfel până când lucrurile se agravează, în loc să se adreseze unui specialist pentru ajutor.
Dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, interlocutorul nostru din seria de interviuri dedicate prevenției și sănătății oaselor ne vorbește despre kinetoterapie, despre care afirmă că ”este un instrument de lucru important în multe ramuri ale medicinei, dar mai ales în ortopedie, deoarece contribuie la păstrarea calității vieții și la recuperarea capacităților funcționale ale pacientului. ”
Când mergem la ortoped?
”Vizita la un doctor ortoped se recomandă imediat ce apar schimbări in flexibilitatea încheieturilor și a membrelor sau dureri la nivel muscular ori osos. După ce stabilește diagnosticul de acuratețe, medicul poate recomanda kinetoterapia sau aceasta va intra în calcul după efectuarea unei eventuale intervenții chirurgicale, aceasta din urmă făcându-se numai dacă este cazul! Nu orice exerciții pot ajuta pe oricine și foarte multe intervenții chirurgicale – mai ales din sfera ortopedică – trebuie completate cu ședințe de kinetoterapie pentru ca pacientul să se recupereze cât mai repede, cât mai deplin posibil – precizează interlocutorul nostru.
Pin programe individualizate în funcție de patologia persoanei și pe baza unui plan de obiective bine structurat, se urmărește restabilirea capacităților motrice, pierdute fie în urma unor traumatisme, fie dobândite congenital sau uzual, din cauza profesiei sau a unor atitudini vicioase ale corpului în diverse activități repetitive/zilnice. Kinetoterapia promovează relaxarea și duce la creșterea confortului fizic și psihic. Toate acestea ajută pacientul să-și reia cât mai repede viața de dinainte și să se bucure de un corp sănătos.
Cum primesc pacienții ideea de kinetoterapie?
Cu decenii în urmă se considera că a sta la pat ajută la recuperare. Între timp știința a venit cu revelația că abordarea terapeutică trebuie să fie schimbată la 180 de grade! S-a dovedit că imobilizarea la pat pe o perioadă lungă duce la pierderi importante de masă musculară, apar durerile de articulații și mușchi, este afectată circulația sângelui și au loc pierderi de masă osoasă!
Dacă este necesar să se facă kinetoterapie înseamnă că specialistul ortoped are argumentele medicale clare rezultate din starea pacientului. Foarte mulți pacienți sunt conștienți de acest lucru și lucrează sârguincios pentru redobândirea funcțiilor pierdute sau avariate.
Dar uneori mai există și pacienți care resping ideea de kinetoterapie sau apelează la ”doctorul Google”, unde există foarte mult amatorism, considerând că pot face singuri acasă exercițiile propuse. Chiar dacă cei care fac tutoriale sunt profesioniști, trebuie reținut că ei propun programe standard care se adresează unor pacienți standard! Ori așa ceva nu există! Fiecare pacient este unic, are propriul său istoric medical, o simptomatologie specifică, vârstă diferită, de care ortopedul în colaborare cu kinetoterapeutul țin cont atunci când propun un plan personalizat – argumentează dr. Gabriel Ștefănescu.
Care sunt afecțiunile ortopedice în care succesul este asigurat și de kinetoterapie?
Multe dintre afecțiunile ortopedice/și/sau intervențiile chirurgicale au nevoie de ședințe de kinetoterapie pentru ca vindecarea să se soldeze cu un succes. Mă gândesc la ruptura ligamentului încrucișat anterior; ruptura și sutura de menisc; ruptura ligamentului încrucișat posterior; leziunile ligamentelor colaterale; instabilitățile de umăr; ruptura mușchiului biceps brahial; instabilitățile de gleznă; ruptura tendonului achilean; fracturile membrului superior și inferior; scolioză; cifoză; discopatia lombară; hernie de disc și lista poate continua.
Ce program de consultații aveți? Cum vă pot găsi pacienții?
Pacienții și toți cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/drstefanescu dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro https://drstefanescu.ro/ .
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor – oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc – dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire/recuperare după un traumatism.
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
- Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
- Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil