Românii sunt ultimii consumatori de fructe de mare din Europa, întrucât nu fac parte din tradiţia noastră gastronomică şi, mult timp, au fost considerate produse elitiste.
Altora nu le plac, efectiv, picioruşele, tentaculele şi toate acele excrescenţe curioase şi neaşteptate. Suntem învăţaţi cu bucăţi zdravene de friptură în farfurie, nu cu altceva.
Repulsie, aşa cum o vom avea în curând faţă de insectele care cuceresc, treptat, restaurantele lumii. Alţi români, care au călătorit mai mult şi au văzut cât de mult sunt consumate fructele de mare în alte ţări, s-au apropiat de aceste produse, începând să le recomande. Creveţii, stridiile, sepiile, scoicile, langustele, caracatiţele sunt un ansamblu de vietăţi marine al căror consum este indicat de către medicii nutriţionişti.
Ei afirmă că cei care au introdus în dieta alimentară aceste fructe de mare au un risc de infarct de două ori mai mic decât celelalte persoane. În primul rând, conţinutul de fier, zinc, iod, seleniu reuşesc să dăruiască organismului ceea ce e necesar pentru a funcţiona bine.
În plus, fructele de mare conţin o mare cantitate de Omega 3 şi Omega 6, acizi graşi care protejează vasele de sânge, au rol anticancerigen şi întăresc sistemul imunitar.
Creveţii şi crabii conţin vitamina B12, importantă pentru imunitate, dar şi pentru starea de sănătate a creierului, protejează memoria şi combate stările de depresie. Conţin şi triptofan, un aminoacid bogat în iod, care ajută la buna funcţionare a tiroidei.
Fructele de mare au puţine calorii, deci pot fi consumate de către persoanele care doresc să slăbească.
În România, fructele de mare se găsesc mai ales congelate, dar asta e, într-un fel, o garanţie a faptului că le puteţi consuma liniştiţi, de regulă procesul de congelare începe imediat după pescuire.
Prepararea fructelor de mare este, în general, simplă şi rapidă.
De exemplu, pentru o cină aveţi nevoie doar de un sfert de oră maxim: se decongelează fructele, se dau în clocot în apă cu sare doar câteva secunde, apoi se trag în tigaie câteva minute, alături de doi căţei de usturoi şi o jumătate pahar de vin alb.
Se condimentează, după stingerea focului, cu piper şi lămâie.
Articol scris de Iuliana Zamfir