Uneori, atunci când mâncăm în oraș, ni se par neprețuite anumite îmbinări de arome, savurăm salate, pește sau carne fără să ne intereseze prea mult și cum au fost condimentate, doar de aia mâncăm în oraș, să fie bun și noi să n-avem grija rețetei.
Dar dacă am putea să facem și acasă, n-ar fi mai bine? Nu ar fi mai economic chiar dacă nu am mai cumpăra sosuri făcute deja, ambalate în plastic și pline de conservanți?
Salsa de iaurt e ușor de pregătit și se poate păstra în frigider, se poate combina cu diverse condimente în funcție de ceea ce consumăm sau de ce anume ne place, se poate utiliza și de către cei care suferă de intoleranță lactoză – alegând iaurtul specific – sau de către vegani – alegând să folosim un iaurt obținut din soia.
Salsa se poate îmbogăți cu castraveți murați, cu orice ne place nouă, ideal e să avem pregătită rețeta de bază și să ne adăugăm ceea ce credem că e bine la un anumit tip de mâncare.
Rețeta de bază pentru salsa de iaurt
- 250 gr iaurt natural
- două linguri ulei de măsline, dar putem folosi și ulei de floarea soarelui presat la rece
- o linguriță sare marină
- jumătate linguriță piper măcinat
- 50 cl suc de lămâie
Se amestecă într-un vas iaurtul, sucul de lămâie și uleiul, se adaugă sarea și piperul, se amestecă energic până când sunt încorporate bine toate elementele.
Se poate păstra într-un borcan cu capac, în frigider, dar nu mai mult de o zi.
Și, dacă suntem mai mulți la masă și știți deja gusturile fiecăruia, puteți pune separat în castronele și amesteca cu verdețuri diferite sau condimente specifice.
Rezultatul unui efort minim va fi gustos, pe placul tuturor și foarte accesibil din punctul de vedere al costului.
Articol scris de Iuliana Zamfir