Fără urmă de îndoială, un corp puternic înseamnă pe lângă un sistem imunitar care funcționează optim, și oase și articulații sănătoase. Iarna a venit deja, temperaturile scad considerabil, apar durerile de oase și articulații, disconfortul legat de frig și lipsă de mișcare.
Putem să ne simțim bine și în anotimpul rece? Putem diminua durerile de oase, rigiditatea, starea proastă? La această temă ne va răspunde doctor ortoped Gabriel Ștefănescu, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică și endoprotezare articulară, care consideră că educația medicală a populației este crucială pentru sănătate.
Iată interviul realizat:
”Într-adevăr, iarna apare un plus de disconfort legat de faptul că e frig afară și există tendința ca bolile cronice osoase să-și facă și mai mult simțită prezența. Problemele osoase, articulare aduc diverse neplăceri, de la disconfort și durere până la restricționarea mișcării.
Iarna oasele și articulațiile noastre necesită o altfel de îngrijire decât în restul anului?
Tocmai aici voiam să ajung. Pentru oase sănătoase în fiecare zi trebuie să facem ceva, indiferent de anotimp. Este vorba acele rutine generale care țin de îngrijirea fizică a corpului. Dar peste îngrijirea de zi cu zi – și mă refer aici la hrană, mișcare, practicarea unor obiceiuri bune – se impun și alte comportamente care țin de educația medicală a fiecărui individ, de grija pentru calitatea și longevitatea propriei vieți. Cu regret spun faptul că oamenii își ignoră problemele legate de oase și articulații care sunt cheia de boltă a sănătății noastre, ceea ce duce la deteriorări suplimentare vârstei.
Odată cu debutul iernii, problema oaselor și articulațiilor este inevitabilă, mai ales dacă am trecut de 40-45 de ani, fiecare decadă adăugată însemnând noi afecțiuni.
La cabinet oamenii mă întreabă de ce iarna totul pare că doare mai tare? În primul rând, să nu uităm că în acest anotimp fluxul de sânge către zonele periferice din corp scade pentru a-l menține cald în jurul inimii. Această restricționare duce la rigiditate și durere la nivelul articulațiilor. Un alt motiv îl constituie absorbția limitată a vitaminei D, pe care corpul o ”culege” direct din lumina zilei sau a soarelui, atâta câtă este iarna.
Chiar dacă afară sunt minus 10 sau plus 10 grade, trebuie să ieșim în natură! Există persoane care cât este iarna de lungă evită să iasă din casă, să facă plimbări, să se deplaseze pe jos sau să facă activități în afara casei, ceea ce absolut periculos pentru sănătate și mai ales pentru sistemul osos, muscular, articular.
Femeile sunt mai sensibile iarna la frig?
Femeile din perioada pre și post-menopauză sunt mai susceptibile a avea dureri de oase și articulații iarna. Motivul este legat de deficitul de calciu frecvent în timpul menopauzei.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani ar trebui să consume 1200 mg de calciu în fiecare zi.
Legat de stilul de viață, ce ne sugerați?
Așa cum știm, obiceiurile proaste duc la consecințe neplăcute. Densitatea minerală osoasă poate suferi nu numai din cauze fiziologice legate de menopauză, ci și din cauza consumului de tutun și alcool. În mod evident acestea ar trebui reduse drastic, sau chiar eliminate.
Slăbiți dacă sunteți supraponderal, ca să nu vă creați mai multe șanse de a suferi de artrită, gonartroza, coxartroză etc! Dintr-un stil corect de viață face parte obligatoriu și mișcarea, aspect în legătură cu care voi reveni.
Există vitamine care ne ajută oasele și articulațiile?
Persoanelor care au o problemă la nivelul articulațiilor și mușchilor li se prescriu vitaminele D, K și C, din motive pe care le voi expune în ceea ce urmează:
Deficiența vitaminei D poate duce la osteoporoză dacă persistă mai mult timp. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente și alimente, vitamina D este produsă în organism atunci când razele ultraviolete intra în contact cu pielea. Ea este responsabilă de menținerea nivelului normal de calciu și fosfor în organism, ajutând astfel la creșterea și întărirea oaselor, în special la copii și bătrâni.
Vitamina K are rolul de a fixa calciul și alte minerale în structura osoasă, nu lasă calciul să formeze calculi renali sau să se depună pe vasele de sânge, dar foarte important previne osteoporoza, pentru ca este esențială în sinteza osteocalcininei, acea proteină din țesutul osos care cristalizează calciul, ajutându-l să rămână în oase. Vitamina K îmbunătățește sănătatea oaselor, reduce riscul fracturilor, mai ales în cazul femeilor aflate in perioada post-menopauză care prezinta oricum risc crescut de osteoporoză. Sunt multe de adăugat, dar ca să sintetizez vitamina C ajută la formarea colagenului, principala proteină din țesutul conjunctiv, deficiența ei afectând tendoanele, ligamentele și oasele.
În concluzie, aceste trei vitamine sunt esențiale pentru un sistem osteo-articular sănătos. În funcție de analizele de sânge și de starea specifică de sănătate a fiecărui pacient, medicul specialist va prescrie dozele potrivite din aceste suplimente.
Trebuie evitat căratul lucrurilor grele?
Sigur că dacă avem ceva greu de transportat ar trebui să rugăm pe cineva să ne dea o mână de ajutor, dar să știți că problemele din această zonă vin mai ales din gesturile zilnice. Ne aplecăm să luăm ceva de jos și rămânem înțepeniți sau străbătuți de dureri puternice…Permanent trebuie să ne corectăm postura, deoarece postura defectuoasă în sine este una dintre sursele de durere în oase și articulații. Dacă avem de ridicat ceva greu, sacoșe de cumpărături sau ceva asemănător atunci nu trebuie să îndoim spatele, ci mai degrabă genunchii. Întotdeauna vom echilibra greutatea pe ambii umeri, dacă purtam un pachet greu!
Iarna e frig. Mai facem mișcare?
De fapt cu asta trebuia să începem. Mișcarea este medicamentul cel mai ieftin pentru sănătatea oaselor! De la plimbatul zilnic în parc și exerciții ușoare folosind greutatea corporală includ, până la sporturile mai complexe, absolut tot ce ne ajută să rămânem în formă este binevenit!
Încercați de la o zi la alta și de la o săptămână la alta să introduceți noi exerciții, cu un grad de dificultate mai mare, dar acel tip de exerciții care să vă facă plăcere și în care să vă regăsiți. Plimbările și exercițiile făcute afară în aer liber, inclusiv iarna, sunt ideale pentru oase și articulații flexibile.
Fiți informați cu privire la starea de sănătate a oaselor dvs!
Toți cei cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să meargă la un consult de specialitate la apariția primelor dureri persistente de oase și articulații care nu trec în 2-3 săptămâni! Specialistul vă va indica analizele necesare (de sânge și imagistice). Rezultatele acestora vor fi concludente pentru statusul dvs. din acel moment. Dacă va fi necesar, după diagnostic veți primi tratament și monitorizare. Testarea, diagnosticarea și tratamentul adecvat vă conferă numai avantaje pe termen lung: diminuarea durerii, a rigidității, creșterea capacității de mișcare, a flexibilității, o mai bună calitate a vieții sau chiar prelungirea duratei de viață.
Ce program de consultații aveți? Cum va pot găsi pacienții?
Pacienții și toti cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe pagina mea de facebook dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro.
Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor ( oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție.
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
- Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
- Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Articol scris de Adriana Caranfil